Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Співаковський зробив звернення з приводу нелюдських умов роботи на Херсонській швейній фабриці Українського товариства глухих

Причиною для того, аби підняти це питання став сюжет телеканалу 1+1, де йшлося просто про рабські умови праці людей з вадами слуху. Херсонські ЗМІ також писали про жах, який відбувається на на Херсонській швейній фабриці Українського товариства глухих. У Фейсбуці народний депутат Олександр Співаковський повідомив про кілька фактів беззаконня, які зафіксовані на підприємстві:

 – Журналісти оприлюднили кричущі факти нещадної експлуатації беззахисних людей, які були поставлені у нестерпимі умови спритними та цинічними ділками.
Зокрема, у передачі було повідомлено про те, що люди, які мають вади слуху працюють на швейній фабриці в нестерпних умовах. Від існуючої задухи вони непритомніють, а щодо незгодних охороною можуть бути застосовані заходи фізичного впливу.

Працівники проживають у гуртожитку, який потребує термінового ремонту – стіни з дефектами штукатурки, тріщинами, мають місце дірки в стелях та підлозі. Спільні для всіх душ, кухня й вбиральня знаходяться в незадовільному стані.

У відповідь на скарги мешканців гуртожитку щодо необхідності проведення термінового ремонту, директор підприємства Капустнікова А.М. висловлювала погрози щодо виселення осіб, які звернулись до неї з цими скаргами.

Незважаючи на те що Законом України “Про Державний бюджет України на 2017 рік” мінімальна заробітна плата встановлена у розмірі 3200 гривень, працівники підприємства отримують удвічі меншу суму – 1700 грн. Зокрема, відповідно до засвідченого підписом Капустнікової А.М. штатного розпису підприємства за травень цього року, заробітна плата для неї встановлена у розмірі 5 тис. грн., а для працівників –від 1700 до 2500 грн.

Мають місце порушення у визначенні собівартості готової продукції. При цьому за основу часто приймалась ціна, за яку покупець мав намір придбати продукцію підприємства, а безпосередні витрати на її виготовлення не враховувались.

Крім того, незважаючи на значні пільги для підприємства, які, враховуючи його особливості, були надані законодавством (єдиний соціальний внесок – 5% замість 22%, податок на додану вартість – 0%, відсутній також прибутковий податок та плата за землю), підприємство несе значні збитки. Зокрема, за результатами діяльності підприємства у 2014 році загальні збитки склали 403 тис. грн.
На підприємстві існує практика, за якої працівники без доплат і премій працюють по 10 годин на день і навіть по суботах. При цьому мають місце факти обмеження права вільного проходження і виходу з території підприємства його працівників з боку охорони підприємства.

Мали місце факти зловживання службовим становищем директора підприємства Капустнікової А.М. в частині отримання нею коштів за вироблену продукцію на її особисту банківську картку.
Крім того, значні суми коштів директор підприємства Капустнікова А.М. отримувала у конвертах. За повідомленням колишнього бухгалтера підприємства ця сума складає десятки тисяч гривень.
Окреме запитання виникає щодо законності та обґрунтованості дій керівництва підприємства стосовно визначення ним вартості робіт з пошиття форменного одягу для потреб Збройних Сил України. Так, вартість пошиття одного зразку польових брюк становить 130 гривень. Але, за даними ТСН, замовник – фірма ТОВ “Трініті”, продає ці вироби за ціною майже удесятеро дорожче – по тисячі гривень за одиницю.

З метою невідкладного припинення незаконних дій керівництва Херсонського учбово-виробничого підприємства Українського товариства глухих та безпосередньо його директора Капустнікової А.М. мною направлені відповідні звернення до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Генерального прокурора України Юрія Луценка, Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та Міністра соціальної політики Андрія Реви.

Сподіваюсь, що дуже швидко будуть вжиті належні заходи щодо притягнення порушників прав беззахисних людей до належної по закону, в тому числі, – і кримінальної, відповідальності.
А найближчим часом я особисто відвідаю цю швейну фабрику для підтримки працюючих на ній кравчинь та гострої розмови з керівництвом.

Фото: сайт Херсонської облради

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН