Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонська область нарощує промислове виробництво часнику

26 червня на Херсонщині відбувся Часниковий форум на полі ТОВ «ТД Зоря Плюс» в Чаплинському районі, організований ГО «Земля Таврії», за підтримки Українського  проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP.

Унікальний захід поєднав в собі дві складові: день поля та круглий стіл. Перша частина була присвячена нюансам технологічного процесу вирощування такої культури, як часник, а друга дискусійному обговоренню задач цієї галузі.

На початку заходу вокальні колективи «Барвінок» та «Мрія» тішили учасників виконанням українських пісень. Гостинні господарі пригощали гостей смачним хлібом, пиріжками та чаєм.

На заході учасники отримали можливість ознайомитись з технологією вирощування від виробників практиків, новинками посівного матеріалу та досягненням одного з провідних господарств області безпосередньо на полі та долучитись до обговорення важливих питань часникового сектору.

На полі агрономи ТОВ «ТД Зоря Плюс» розповіли про нову селекцію часнику, яку вони апробовують в своєму господарстві, показали  як працює техніка для прибирання часнику, обговорили технологію вирощування, збирання та врожайність вирощуваних сортів. Провідні спеціалісти відомих сервіс фірм, таких як, компанія “Імперія Агро”, компанія “Адама”, НВК “Роста”  поділились актуальною  інформацію з питань живлення, захисту, обробітку на прикладі господарства з великим досвідом вирощування цієї культури.

Друга частина форуму проходила в п.г.т. Чаплинка. Після смачного обіду від гостинного Сейрана Яковлєва та ГО “Земля Таврії” за «круглим столом» спікери часникового сектору висвітлили бізнесову складову вирощування цієї культури, говорили про зовнішній та внутрішній ринок, сертифікацію, новинки технології, зв’язок науки та бізнесу та кооперацію.

Дуже жваве обговорення визвав виступ голови СОК “УКРАП”, Ганни Морозової, яка закликала об’єднуватись та витісняти з ринку України китайський часник. Менеджер АТБ, Журавель Вадми, підримав ініціативу об’єднання та говорив про розширення внутрішньої мережі АТБ і готовності закуповувати часник українського походження.

На заході були присутні представники влади Неделько Андрій Миколайович – заступник Департаменту АПР Херсонської області та Бурейко Олександр Альбертович – голова Чаплинської районної адміністрації, які висловили всебічну підтримку ідеї об`єднання виробників часникової галузі.

Всі учасники форуму почули спікерів-практиків часникового напрямку та зійшлися на тому що поодинці неможливо вирішити питання цього сегменту, виникла необхідність  об’єднання та спільного вирішення питань закупівлі насіннєвого матеріалу, засобів захисту, застосування новітних технологій, формування єдиної партії, продажу товару під єдиним брендом та налагодження каналів збуту. До дискусії долучився Ярмій Павло Олексійович – голова ГО АРР «Таврійське об’єднання територіальних громад,  який запропонував всім бажаючим вступати до Таврійського клубу експортерів та об’єднувати свої зусилля. Учасники форуму підтримали ідею кооперації часникового сегменту, була створена робоча група з вирішення завдань цього об`єднання.

 По завершенню відбувся розіграш призів від партнерів заходу: компанії “Імперіа Агро”, “Адама”. Сюрпризом для учасників заходу став приз від ТОВ «ТД Зоря Плюс» – це сітка насіннєвого матеріалу. 

ГО “Земля Таврії” також не залишилась в осторонь та здивувала гостинних господарів ваучером на проходження навчального курсу для фермерів під назвою: “Технологія координатного способу обробки сільськогосподарських культур від НВК “Роста”.

ГО “Земля Таврії”

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН