Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Три сільські ради у Бериславському районі не виконують бюджет

Не вистачає грошей вже на зарплату апарату. За підсумками роботи у 2017 році, три сільради показують дефіцит бюджетних коштів у мільйони гривень. Щоб навчити громади заробляти гроші, голова райдержадміністрації Олександр Гомон запропонував створити координаційну раду, до складу якої входитиме керівництво РДА та всі сільські та селищні голови.

Одна із дефіцитних сільрад – Новокаїрська. Річний бюджет становить 300 тисяч гривень, не вистачає на всі видатки ні багато, ні мало – 1 млн. 400 тис. грн. Коштів сільської казни бракує навіть на виплату заробітної плати працівникам апарату.

На сесію сільської ради прибув голова РДА Олександр Гомон, щоб надати практичну допомогу. Район – агарний, і хоч рада не має багато землі, та все ж підняття ставки земельного податку з 0,35% до 0,7% наповнить бюджет.

«За один гектар тепер потрібно буде платити 240 гривень замість 121. Та це крапля в морі. Дефіцит у 1млн. 400 тисяч гривень покриває районний бюджет. Тобто одні сільради працюють, інші – абсолютно інертні. Тому я виступив з ідеєю створити координаційну раду, яка буде збиратись за «круглим столом», обговорювати і допомагати збитковим сільським радам. Щоб один сільський голова не міг попрікнути своєю допомогою іншому. Рада створюється, щоб вони почули один одного, і адміністрація не стояла осторонь такої проблеми», – прокоментував голова Бериславської райдержадміністрації Олександр Гомон.

До речі, до Новокаїрської сільської ради входить і село Республіканець, відоме на всю Україну своїм історичним місцем – Кам’янською Січчю. Місце знакове і могло б стати туристичною Меккою, але не має хоч якоїсь інфраструктури. Туристам потрібен комфорт, і це можна забезпечити, віддавши в оренду приміщення, які стоять порожніми і руйнуються. Та депутати не надто переймаються бізнес-проектами. Навіщо заробляти гроші, які у вигляді податків від підприємницької діяльності надійдуть до бюджету, краще почекати, поки великий брат-район виділить дотацію.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН