Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Херсоні відкрилась STEM-школа

Одним із актуальних напрямків інноваційного розвитку освіти відповідно до вимог інформаційного суспільства є система навчання STEM (Science-наука, Technology-технологія, Engineering-інженерія, Mathematics-математика). Сьогодні цей напрямок природничо-математичної освіти спрямований на розвиток нових технологій та інноваційного мислення тільки починає розвиватися в Україні.

На базі вищих, загальноосвітніх (регіональних опорних шкіл), позашкільних навчальних закладів, наукових лабораторій, які мають відповідну матеріально-технічну базу, кваліфікованих фахівців, навчальні програми з природничо-математичних наук, технологій, програмування, робототехніки для організації ефективної науково-проектної роботи школярів створюються STEM-центри.

Активно розвивається даний напрям і на Херсонщині. Не так давно, 26 грудня 2016 року, на вченій раді Херсонського державного університету було прийнято рішення про створення STEM-школи, а вже сьогодні діти із задоволенням поєднують відпочинок та навчання на курсі «Літній інтенсив». Щодня викладачі і студенти двох факультетів ХДУ (а саме Фізики, математики та інформатики і Дошкільної та початкової освіти) проводять цікаві заняття з дослідження фізичних явищ, програмування та конструювання роботів та майстер-класи для дітей віком від 6 до 13 років.

Заняття змінюють активні ігри і прогулянки. Якісне харчування дозволяє дітям комфортно перебувати у школі з 9 до 16 години. Прийнятною є цінова політика: вартість однієї зміни (5 днів) з харчуванням становить 736 грн, що порівняно з вартістю шкільного табору.

За цей час ініціаторам створення школи Наталії Кушнір (завідувач центру післядипломної освіти, к. пед. н., доцент кафедри інформатики та програмної інженерії) та Наталії Валько (к.ф.-м.н доцент кафедри інформатики та програмної інженерії) вдалося майже неможливе: завдяки підтримки керівництва ХДУ та ІТ-компанії ДатаАрт обладнати окремий клас комп’ютерами, придбати 3D-ручки, конструктори Arduino та WeDo2.0, відвідати зі студентами-програмістами ХДУ фестиваль робототехніки BestRoboFest у місті Дніпрі, розробити навчальні матеріали та багато іншого.

Переймається розвитком цього перспективного напряму освіти, Народний депутат України Олександр Співаковський, який багато років очолював кафедру інформатики, програмної інженерії та економічної кібернетики ХДУ та був проректором, зокрема з інформаційних технологій. На його думку STEM-освіта дітей може закласти надійну основу для розвитку людського капіталу і визначити курс економіки України від ресурсної бази до високорозвиненої технологічної країни.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН