Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Новій Каховці пройшло виїзне засідання Асоціації міст України

У Новій Каховці пройшло виїзне засідання Асоціації міст України, де зібралися голови територіальних громад Херсонщини. Засідання відбулося в Палаці культури міста Нова Каховка.

З-поміж 24 членів Асоціації 5 приєдналися цьогоріч. Серед них 4 сільські ради, які є центрами ОТГ, – Чаплинська селищна, Музиківська, Великокопанівська та Гладківська сільські. Тож, представляючи нових членів АМУ, присутні висловили сподівання, що спільна конструктивна робота й надалі зміцнюватиме авторитет територіальних громад області, сприятиме напрацюванню колективних думок щодо розв’язання ключових проблем органів місцевого самоврядування та нарощуванню потенціалу громад. Після короткого звіту виконавчого директора регіонального відділення Лариси Оленковської про роботу за минулий та нинішній рік, також йшлося про реалізацію проекту ПУЛЬС, який упроваджує АМУ шляхом проведення заходів, спрямованих на зміцнення місцевого самоврядування в Україні.

Члени Асоціації розглянули питання лобіювання інтересів органів місцевого самоврядування на рівні Верховної Ради України, зокрема, звернувши увагу на низку законопроектів, котрі напряму впливатимуть на розвиток місцевого самоврядування в цілому та територіальних громад, зокрема. Учасники зібрання підписали відповідне звернення до народних депутатів стосовно підтримки, чи, навпаки, прохання утриматися від голосування за закони, котрі вочевидь матимуть негативний вплив на розвиток ОМС.

Далі міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко презентував колегам унікальний досвід своєї громади. Серед позитивних напрацювань – перехід на ефективне енергозабезпечення системи теплопостачання міста, зокрема, об’єктів соціального призначення. Школа, дитячий садок та 2 лікарняні комплекси тут переведені на альтернативні види палива (пелети). Після реконструкції та модернізації котелень це дало можливість економити за сезон 1,5 млн. грн. та отримати набагато кращу енерговіддачу. Також заслуговує на увагу запровадження муніципальної варти – організації, котра забезпечує охорону правопорядку на території Нової Каховки.

Учасники зібрання змогли переглянути презентовані об’єкти, а також проїхатися містом, яке влітку відвідують тисячі туристів.

Розташоване на мальовничому березі Каховського водосховища (з берега відкриваються захоплюючі краєвиди на Каховську ГЕС), місто вражає своєю ошатністю та потопає в зелені парків та барвах квітників. 

Голови громад були вражені чистотою вулиць, насиченістю відпочивальниками парків, величезною кількістю об’єктів розваг та відпочинку насамперед для дітей та молоді. Не забувають тут і про людей старшого покоління, котрі будували місто та створювали його блага. Зі слів міського голови, для них у парку традиційно грає духовий оркестр.

Місто-сад, споруджене на олешківських пісках, справді вражає своєю доглянутістю. Учасники зібрання відвідали паркову зону, популярне в області містечко атракціонів, літній кінотеатр, стадіон, яхт-клуб, річкову пристань зі скверами.

Змогли поглянути на місто та його околиці з висоти пташиного польоту – з оглядового колеса. Особливе враження справляє відкритий після повної реконструкції палац культури. Тут як завжди вирує фестивально-концертне бурхливе життя. Доторкнутися до величного змогли й учасники зборів – голови громад з балкону великої концертної зали змогли почути виступи конкурсантів міжнародного конкурсу класичної музики.

Після насиченої програми кожен відбував додому, сповнений незабутніх вражень і планів-максимум на найближчу перспективу, адже є на кого рівнятися і до чого прагнути. АМУ й надалі акумулюватиме ініціативи громад на їх розвиток, сприятиме обміну досвідом.

Децентралізаційний марафон

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН