Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Про толерантність в освітніх закладах говорили у Херсоні

Що таке толерантність? В чому особливість захисту прав людини? І як розповісти про ці поняття школярам? Відповідь на ці запитання знайшли освітяни та бібліотекарі Херсонської та Миколаївської області, що відвідали семінар-практикум «Гармонія і різноманітті». Формування принципів толерантності в освітніх закладах», який проходив 12-13 травня у м. Херсон завдяки партнерству Української Гельсінської спілки з прав людини, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії» та ГО «Феномен UA».

В семінарі–практикумі взяли участь 23 учасника з міста та області. Аудиторія слухачів складалася з освітян (вчителів, психологів, викладачів вишів) та бібліотекарів.

Тренер – професіонал з Полтавщини Войтенко Олександр Миколайович – знаний у галузі викладання прав людини в освітніх закладах не тільки в Україні, а й поза її межами. Він чітко, дуже доступно роз’яснив учасникам семінару особливості поняття толерантності та права людини, різницю між ненавистю, упередженням та дискримінацією. Вивчаючи унікальність цих понять, кожен із учасників під час практичних вправ не тільки зрозумів складність та особливість «толернатності», але й пропустив крізь себе розуміння та відчуття цього явища.

Другий день семінару був присвячений історії виникнення поняття «права людини» та його особливостям. Учасники заходу, спираючись на яскраві приклади, визначили, чому права людини та права громадян – це різні речі, проаналізували власні ситуації, де права людини були порушені з точку зору Європейської конвенції з прав людини.

Насичені два дні плідної роботи минули непомітно, але залишили багато вражень та міркувань.

«Отримала заряд енергії для подальшої роботи. Отримана інформація не тільки вплине на подальший професійний розвиток, але й допоможе мені в особистому житті, в спілкуванні з оточенням».

«Здавалося, що тема така розповсюджена та відома, але я ні за що не підозрювала, що я стільки всього не знаю. Дякую за можливість покращити свій рівень у темі толерантності та захисту прав людини».

«Я везу додому не тільки корисні методичні матеріали, з цього семінару я забрала набагато більше – усвідомлення важливості толерантності для нашого суспільства» – ось якими думками поділилися з організаторами учасники регіону.

У семінарі взяли участь представники м. Херсон, м. Миколаїв, мешканці районних центрів Херсонської області – Берислава, Великої Олександрівки, Нижніх Сірогоз, Каланчака, Генічеська, Чаплинки, Олешки, а також освітяни з невеликих сіл –
 с. Михайлівка, с. Володимирівка, с. Красне (Скадовського р-ну), с. Новософіївка (Голо пристанського р-ну), с. Любімівка (Каховського р-ну), с. Осокорівка (Нововоронцовського р-ну), с. Новопавлівка (Каланчацького р-ну).

Освітній захід здійснюєвался Українською Гельсінською спілкою з прав людини у співпраці з ГО “Феномен UA” у рамках плану дій Всеукраїнської освітньої програми “Розуміємо права людини” при підтримці програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН