Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні відкрита унікальна виставка

В обласному музично-драматичному театрі ім. М. Куліша відкрита виставка «Той, хто приносить вість» картин і фотографій литовського художника і композитора Мікалоюса Чюрльоніса. Експонуються роботи з циклу «Створення світу», музичні картини та фотографії, зроблені митцем на Кавказі, у Анапі. На відкриття виставки прибув правнук Чюрльоніса – Рокас Зубовас зі своєю дружиною Сонатою.

Мікалоюс Чюрльоніс – композитор і художник, унікальний творець в історії європейської культури. «Наше все» для литовців. Його короткий творчий шлях (9 років!) приніс безцінні плоди: близько трьохсот музичних творів, більше 4 сотень творів живопису, він писав прозу, поезію, публіцистику. Протягом місяця картини і фото Чюрльоніса будуть виставлені на двох поверхах театру. Це якісні копії робіт, оскільки оригінали сильно постраждали від вологи і знаходяться у Каунасі.

«У Мікалоюса Чюрльоніса не було можливості писати свої картини на якісному папері. Під час Другої світової війни нацисти підірвали водонапірну башту, і всі картини опинились у воді. Херсону ми представляємо якісні копії його робіт», – розповіла координатор виставок Будинку Чюрльоніса у Вільнюсі Она Ожидонітє.

Правнук художника Рокас Зубровас на відкритті «Мельпомени Таврії» подарував картини свого відомого пращура колективу театру ім. Куліша, управлінню культури облдержадміністрації, почесному консулу Литви в Херсонській та Миколаївській областях Віктору Попову та ініціатору Днів Литви на Херсонщині Наталії Бімбірайте.

НА сьогодні у театрі запланували музичний вечір «Світ Чюрльоніса», посвячений творчості литовського митця, у виконанні фортепіанного дуету Рокаса і Сонати Зубовас.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН