Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Навчальний катер “Нова Каховка”, розграбований в Криму в 2014 році, шефи обіцяють відновити

Навчальний катер «Нова Каховка» Академії Військово-Морських Сил України імені адмірала Нахімова був захоплений агресором 2014-го.  Ще 2 березня до нього через 7 блок-постів (1 – у селі Червоний Чабан і 6 – в окупованому Криму) на власній автівці, завантаженій продуктами харчування, пробивався керуючий справами виконкому Новокаховської міської ради Василь Степанович Акуленко. Шефи не полишали екіпаж катера-тезки і у найскрутніші часи.

Через два дні, в березні 2014 року, на катері був спущений державний прапор України. Перестала існувати і сама Нахімівська Академія. За домовленостями з російською стороною, катер «Нова Каховка» і ще кілька суден були повернуті Україні. Доставляв їх у порт призначення екіпаж «Нової Каховки». Автобусом до окупованого півострова і далі морем – до Одеси.

Повернути його повернули, але забрали як трофеї все, що можна було винести: всю побутову техніку і, навіть, лінолеумом не погребували на палубі.

«Навчальне судно стало бойовою одиницею ВМС і нині здійснює охорону морських рубежів. Сьогодні потребує допомоги. На минулому тижні мене і директора музею Нової Каховки Віктора Івановича Васильєва запросили на урочистості до 31-ої річниці підняття прапора на нашому катері. Ми прибули не з порожніми руками. Також на кораблі побував депутат і голова ради підприємців Новокаховської міськради, який вивчив стан справ і пообіцяв шефську допомогу від бізнесменів на реконструкцію катера. З 1999 року наше місто є кращим шефом, і ми відтворимо катер, названий на честь нашого міста», – розповів керуючий справами виконкому Василь Акуленко.

Наприкінці травня катер «Нова Каховка» доставить делегацію Одеського військово-морського інституту до Болгарії, де будуть представлені навчальні заклади Чорноморського басейну, в яких проходять підготовку військові моряки. До цього часу шефи планують надати допомогу у відновленні судна. А на День міста, у вересні, катер-тезка прибуде до Нової Каховки.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН