Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Вступна кампанія 2017. До чого готуватись херсонцям?

В учнів випускних класів та їхніх батьків – відповідальна пора. Вибір майбутньої професії і вступ до вищої школи може визначити якщо не долю, то стати найголовнішим у найближчі роки.

Як змінились правила вступу до вищих навчальних закладів цього року? Найголовніше – подавати можна 9 заяв на 4 спеціальності (як до одного вишу, та і до різних). Абітурієнту доведеться точніше визначитись із майбутньою професією. Як правило, прохідний бал до найпрестижніших навчальних закладів приблизно однаковий, тому немає необхідності у великій кількості закладів для вибору.

2017 –го буде лише одна хвиля зарахувань, тобто абітурієнти втрачають шанс вступити на вільне місце у 2 і 3 хвилі. Шанс з’явиться лише через рік. До речі, абітурієнти, що торік не змогли вступити, можуть скористатись сертифікатами ЗНО за 2016-й.

Учні випускних класів переживають найбільш складний і стресовий період – підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання. Експерт з профорієнтаційної роботи Світлана Кіхтенко радить абітурієнтам відкласти всі заняття, які не відграватимуть істотної ролі при вступі й сконцентруватись на провідних для майбутньої професії предметах.

«Я порадила учням 11 класів відкрити білети минулорічного тестування, визначитись, які питання вони знають гірше, які – краще. І розпочати підготовку з питань, які потребують додаткового вивчення. Підготовка піде не за порядком білетів, але до ЗНО вони підійдуть більш впевнено», – радить Світлана Кіхтенко.

До чого ще готуватись вступникам Херсонщини та їхнім батькам? Потрібно чітко зорієнтуватись по минулорічних прохідних балах до того чи іншого вищого навчального закладу. Кожна вища школа має право формувати його самостійно.

«Якщо ви бачите, що бал сертифікату з одного з навчальних предметів нижчий від двох інших і не «дотягує» до прохідного балу обраного вищого навчального закладу, то слід пам’ятати, що є інші виші, де рейтинг сертифікатів розпочинається зі 101. Тобто після реальної оцінки ситуації треба подавати заяву на споріднену спеціальність в інших закладах, де прохідний не такий високий. Ніхто не може спрогнозувати, як пройде вступна кампанія в Херсонській області, і щоб не вийшло, що випускник не вступив ні до одного із закладів, потрібно визначити пріоритети. Це зекономить час і нерви», – говорить експерт з профорієнтаційної роботи Світлана Кіхтенко.

Експерт радить також ретельно підготувати необхідні документи для вступу. Це забирає багато часу. Також до всіх необхідних сертифікатів, дипломів, фотографій, можна додати і відзнаки й свідоцтва про досягнення у художній творчості, музиці, спорті. При вступі це також може зіграти на користь абітурієнту.

Реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів цьогоріч триває з 29 червня до 25 липня. Рейтингові списки всіх, хто вступає до вишу на основі сертифікатів ЗНО, творчих конкурсів і вступних іспитів, будуть обнародувані не пізніше 1 серпня.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН