Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Школи Нової Каховки навчились рахувати свої гроші

У новому «Законі про освіту» передбачається фінансова автономія для усіх навчальних закладів. Вимога вступить в силу лише з наступного року. А у Новій Каховці вже більше року 14 загальноосвітніх шкіл є розпорядниками коштів. Самі керівники шкіл звернулись до депутатського корпусу з пропозицією надати їм фінансову автономію. І депутати міськради їх підтримали.

Рішенням міської ради з 1 січня 2016 року кожній школі виділена ставка бухгалтера, затверджений кошторис, у рамках якого кожний заклад здійснює фінансову діяльність. Школи намагаються зекономити власні гроші, тож шукають більш вигідні пропозиції.

«Кожна школа закуповує самостійно документацію (класні журнали, книги обліку, документи про освіту, грамоти тощо), відшукуючи економні варіанти. Контролюють якість продуктів харчування і обирають серед пропозицій надавача послуг з харчування дітей найбільш прийнятні. За підсумками 2016 року, школам Нової Каховки вдалось зекономити на енергоносіях 400 тисяч 780 гривень, на інших витратах – більше 300 тисяч», – розповів «Українському Півдню» заступник Новокаховського міського голови Володимир Сироватка.

Поки не всі школи показують значну економію, але навчальні заклади №3 та 4 досягли успіхів в енергозбереженні за рахунок встановлення лічильників на воду, економії електроенергії.

Фінансова незалежність має ще один бонус – наприкінці року педагогічні колективи та технічний персонал отримали винагороди. Це вдалось за рахунок економії фонду заробітної плати. Наприкінці навчального року адміністрація та бухгалтер школи повинні захистити свій бюджет на наступний рік.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН