Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Кочубеївська громада забула, що таке корупція

Після об’єднання Кочубеївській ОТГ вдалось збільшити надходження до бюджету та отримати субвенцію від держави. Місцева рада є повноправним розпорядником коштів, оскільки не має справ з владою району та області.

Кочубеївська об’єднана територіальна громада утворилась першою в Херсонській області. За 2 роки громада відчула переваги децентралізації.

Ось кілька цифр, наданих регіональним консультантом Асоціації міст України Оленою Нечипуренко. Торік до бюджету ОТГ надійшло 5,7 мільйонів гривень власних доходів, що перевищує показники всіх сільських рад до об’єднання у 2,5 рази. Державну субвенцію у розмірі 4,6 мільйонів громада спрямувала на будівництво підводного водопроводу, капремонт 5 фельдшерсько-акушерських пунктів, ремонт та будівництво доріг, закупівлю спецтехніки для своїх комунальних підприємств, реконструкцію вуличного освітлення.

Зараз громада зацікавлена у створенні Центру надання адміністративних послуг. Вже відбулось засідання робочої групи, яка розробляє концепцію розвитку ЦНАПу та план покращення якості послуг населенню. У грудні минулого року відбулись вибори ще в 11 об’єднаних тергромадах області. Вже у січні власні доходи цих громад зросли у 3,6 разів. Саме так і передбачає чинне законодавство – у разі утворення ОТГ, громади отримують додаткові фінансові можливості. ОТГ прирівнюються та наділяються всіма правами, котрі мають міста обласного значення – залишати в себе 60% зібраного податку на доходи з фізичних осіб (ПДФО), можливість отримання базової дотації, перехід на прямі відносини з держбюджетом в отриманні освітньої та медичної субвенцій та право утримувати мережу бюджетних установ.

ОТГ здобувають додаткове фінансове стимулювання на капітальні видатки, оскільки держава здійснює підтримку новоутворених громад шляхом надання коштів на формування їхньої інфраструктури.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН