Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Децентралізація в дії – коли чекати стабільності, питають очільники міст Херсонщини

Керівники органів місцевого самоврядування Херсонщини вимагають від урядовців і народних депутатів стабільності.  Перш за все, у формуванні бюджетного та податкового кодексів і тарифів.

У березні відбулось засідання правління Асоціації міст України, до якої входять представники влади 570 населених пунктів. Із 44 міських голів був присутній 41. Засідання відбувалось за участі Президента України, прем’єр-міністра та урядовців.

Про головні питання, що піднімались очільниками міст, розповів Новокаховський міський голова Володимир Коваленко, якому вже 15 років городяни довіряють керівництво містом. Представники Асоціації міст України розробили пакет документів, в якому викладені основні стратегічні питання. Планують, що у подальшому його буде винесено на розгляд Верховної Ради через представників організації у парламенті Оксани Продан та Дмитра Білоцерковця.

Одна з найголовніших вимог – тривалий термін дії бюджетного та податкового кодексу. Місцеві ради не можуть спланувати якусь більш віддалену перспективу, оскільки чекають на якісь зміни, що приносить наступний рік.

«2016-й. Йде навантаження профтехосвітою та інші додаткові повноваження без фінансового ресурсу. 2017-й. Делеговані повноваження у статтях оплати комунальних послуг закладів освіти, медицини, пільгових перевезень лягли на місцеві бюджети. Акциз – спочатку забирають збір за пально-мастильні матеріали, повертають на 10-14% менше від запланованих надходжень. З акцизом на тютюнові вироби поки незрозуміло. Ми звернулись, щоб ці доходи залишили нам у повному обсязі, оскільки вони вже закладені у видатки», – розповів Володимир Коваленко.

Підвищення тарифів на електроенергію та газопостачання теж боляче б’є по місцевих бюджетах та діяльності комунальних підприємств. Міські голови піднімають питання вартості енергії для підприємств електротранспорту, освітлення вулиць (вартість збільшилась у 2,5 рази), боргів теплопостачальних підприємств, які утворюються через те, що держава не компенсує різницю у тарифах. Все це – питання життєдіяльності територій.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН