Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні створений «Рух розвитку ОСББ»

Перехід від ЖЕКів до об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) простим не назвеш. У Херсоні існує вже більше 6 сотень ОСББ, половина з них утворена в 2016-му. І активісти новоствореного «Руху розвитку ОСББ» прогнозують, що найближчими місяцями цей процес пришвидшиться. З тієї простої причини, що міська влада встановила тарифи на утримання будинку та прибудинкової території для об’єднань співвласників у розмірі – від 1,8 до 2,5 гривень за кв.м, а для тих, хто донині обслуговується житлово-експлуатаційними конторами, – удвічі більший (від 2 до 4 гривень).

Ті, хто пройшов непростий шлях створення Об’єднань, хочуть допомогти тим, хто ще на роздоріжжі. «Працюючи протягом тривалого часу над створенням своїх ОСББ, ми зрозуміли, що одна організація, навіть найпотужніша, нічого не зможе змінити. Тому я вдячна головам ОСББ, активним співвласникам за ідею створення «Руху розвитку». Багато городян хоче змін на краще. І наша позиція: «Мій будинок – моє місто – моя країна», тобто ми беремо відповідальність на себе», – пояснила ідею створення голова громадської організації «Берегиня», голова ОСББ «Театральна» Ірина Зоря.

Багато з тільки-но організованих ОСББ стикаються з одними й тими ж проблемами: недосконала законодавча база, проблема з реєстрацією мешканців («старі» ОСББ притримали форми 16-17 для видачі довідок про місце проживання, а «молоді» про них і гадки не мають). Виникають проблеми із веденням протоколів, бухгалтерії, тощо.

Члени «Руху розвитку ОСББ» мають досвід, як вирішувати ці проблеми. В організації створюється 12 комітетів за різними напрямками діяльності. І активісти сподіваються, що фахівці на волонтерських засадах допомагатимуть вирішувати загальні проблеми.

«Ми сподіваємось, що фінансисти, юристи, які є також жителями нашого міста, підключаться до нашого руху. Місто – наше, і нам в ньому жити», – впевнений співвласник ОСББ «Комкова, 90» В’ячеслав Гладков.

Один з комітетів «Руху розвитку» займатиметься розробкою стратегічних напрямків та інвестиціями. Активісти налаштовані співпрацювати з профільними департаментами міськвиконкому, депутатським корпусом, подавати свої пропозиції до програм розвитку міста, які затверджуються на 1 і 3 роки.

Також на створенні нових ОСББ не замикатимуться, консультуватимуть і громадян, які хочуть утворити орган самоорганізації населення (ОСН). Їх створюють у приватному секторі, у багатоповерхівках (наприклад, «гнучкої» схеми), де закон не дозволяє формувати ОСББ. Отже, планів багато.

Загальні збори «Руху розвитку ОСББ» планують провести у кінці березня – на початку квітня. Поки ж для всіх небайдужих працюють телефони «гарячої лінії»: (050) 911 – 95 – 98 та (068) 212 – 64 – 84. Також можна отримати консультації у ГО «Берегиня» за адресам: вул.. Торгова (21 Січня, 32) та вул.. Кримська, 23.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН