Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Херосні влада знову вигадала спосіб швидкого засвоєння мільйонів з бюджету

Одна з активних жительок Херсона Людмила Чайка у Фейсбуці детально роздивилася ситуацію навколо злощасного «Лебединого озера», яке  колись було у місцевому парку. Час від часу політики піднімають питання стосовно його реконструкції, та поки об’єкт залишається у занедбаному стані. Слід відзначити, що озеро, а точніше, руїни від нього знаходяться у центральному парку міста, який нещодавно перейменували у парк Херсонська фортеця.

Пані Людмила вирішили розглянути що в результаті матимуть херсонці, зважаючи на те, що наприкінці минулого року у місті було створено робочу групу, яка займатиметься розробкою заходів щодо реконструкції Лебединого озера:

  – Що ж ми отримаємо в кінці проекту – озеро з лебедями для мешканців та туристів Херсону чи водогін для відмивання коштів через полив парків Херсону?

1) Якщо хто не в курсі, 06.12.16р розпорядженням мера №828 було створено робочу групу “з питань реконструкції фонтану “Лебедине озеро…” хоча на початковому етапі деп.комісією ЖКХ (ще в серпні 2016р!!! за моїм неодноразовим скигленням щодо виключення коштів на реконструкцію озера з бюджету 2016) було запропоновано створити цю групу з метою визначення в якій якості і якому вигляді мешканці м.Херсону хочуть бачити відновлене Лебедине озеро.

2) Керівником цієї групи був призначений пан Казаков І.В., я увійшла до складу як сама “неугомонна”.

3) Після майже двох місяців мого нарікання на деп.коміссії з ЖКГ, що група створена, але не працює, мене запросили на друге!!! засідання, оскільки на першому була розроблена концепція щодо поливу парків Херсона через відновлення водогону з забором води з Дніпра від бібл.Горького, з паралельним відновленням тільки однієї, малої чаши озера, яка має слугувати БАСЕЙНОМ для зберігання води перш ніж направляти її на полив трьох парків: Слави, Херсонської фортеці та парку Шевченка

4) Загальна вартість проекту 13,1 млн.грн (1,28млн. – проект, 4млн – монтаж, 0,75млн – відновлення малої чаши озера, 1,275 та 5,8млн – відновлення насосної станції та мережі водогону). Але не це найдивніше у, “нагадую” “Відновленні лебединого озера”

5) Найдивніше це цифри:
– поливання парку Фортеці у майбутньому через цю систему буде коштувати місту 15,5лн.грн на рік
– поливання парку Слави – 16млн грн на рік
– поливання парку Шевченка 3млн на рік.

6) Площу поливання 3-х парків (від якої плясали по обєму води та мощності насосів) визначили як 499 810м3, – це загальна площа усіх парків за виключенням площі на доріжки та лавки!!!
Необхідність у воді визначили як 2513м3 на добу, навіть якщо взяти 90 днів літа це вийде 226170м3 на рік (літо). Але у нас досить сухий і май і вересень.

7) У минулому сторіччі, на полив міста (не тільки парків, але й вулиць, площ) вистачало 17000м3 на рік.

8) Питання до ландшафтних изайнерів – хтось колись чув, щоб поливали усю площу парків, замість того, щоб розбити 10-25 клумб і поливати тільки їх? Особливо якщо тримати на умі вартість води в теперішні часи.

9) Казаков І.В. запропонував розбити проект на 3-4 етапи (роки), щоб місту не було боляче від таких інвестицій. Ми памятаємо, що озеро нам потрібне і як центр тяжіння туристів. На мою пропозицію щодо подання проекту за рахунок фонду Регіонального розвитку, Ігор Володимирович відреагував дослівно так: “Ви зі мною поїдете захищати цей проект до Міністерства”? На що я відповіла: “А чим Вам не подобається моя кандидатура?

10) У архітекторів та представників громадськості, які були запропоновані мною та ввійшли до складу групу виникло законне питання: чому ми не розглядаємо концепцію відновлення великої чаши озера, чому нема концепції відновлення та зонування самого парку Херсонська фортеця? На що отримали відповідь – це буде потім. Звиняйте, але не з цього все почалося? Хіба не це кінцева мета?

Прошу долучатися до обговорення, вплоть до громадських обговорень архітекторів, ландшафтних дизайнерів, населення міста – що ми насправді хочемо від парку та озера у центрі міста?

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН