Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонщина долучилася до Міжнародного флешмобу «Global Shevchenko»

Щоб вшанувати пам’ять Великого Кобзаря, херсонці двічі збиралися біля його погруддя. Вчора на урочистості з 203-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка. А сьогодні 10-го березня відзначаються роковини його смерті.

Херсонщина долучилася до Міжнародного флешмобу «Global Shevchenko», участь в якому одночасно взяли 25 країн світу, серед них і регіони України. На флешмоб херсонці прийшли з прапорами, плакатами та, звичайно, книжками Тараса Шевченка. Такий захід у Херсоні провели вперше.

По всьому світу встановлено близько 1400 пам’ятників Великому Кобзарю. Один з них і у Херсоні. Тому місце для проведення флешмобу обрали без вагань. Поет Василь Загороднюк розпочав декламувати вірш «Мені однаково, чи буду…» із циклу поезій «В казематі», а всі присутні повторювати фраза за фразою. Василь Загороднюкт прокоментував: «Якщо взяти останні слова його: «Та неоднаково мені, як Україну злії люде присплять, лукаві, і в огні її, окраденую, збудять…Ох, не однаково мені», оце весь Шевченко. Він переживав за це, мабуть, всіма фібрами своєї душі. Десь вибрано саме цей вірш, щоб кожній з нас пройнявся, що не однаково нам, що нашу землю будуть топтати, плюндрувати і наших людей убивати».

Зазвичай флешмоби виникають спонтанно та тривають декілька хвилин. У Херсоні він так швидко не завершився. Люди ще довго не розходилися. Василь Загороднюк розповів про Херсонщину у творах Тараса Шевченка, адже багато вивчав це питання. Окрім того, талановиті херсонці читали власні твори про любов до України, патріотизм і силу духу українського народу.

Такий захід в обласному центрі відбувся вперше. Цього дня на флешмоб прийшли лише півсотні людей. Але учасники впевнені – це тільки початок, адже сталі традиції хтось і колись теж розпочинав. Тому наступного року сподіваються, що до заходу долучиться набагато більше людей. Тим більше, що інформація про нього вже поширилася соціальними мережами і херсонці його жваво коментують та підтримують.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН