Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Фіскальна служба Херсонщини поділилась першими результатами декларування

На початку цього року податківці були здивовані кількістю декларацій від жителів, що здають житло в оренду. Орендодавці помешкань подали у 6 разів більше звітів про доходи, ніж 2016-го. Зараз процес трохи уповільнився, але все одно перевищує минулорічні показники удвічі. Раніше це був чи не повністю тіньовий сектор економіки, адже виявити такі факти складно, але можливо.

«Звідки ми отримаємо інформацію про осіб, які не уклали договір найму, якщо вони здають в оренду фізичній особі, а не суб’єкту господарювання? Ми отримуємо інформацію від ЖЕКів, від ОСББ, від сусідів, від конкурентів. У нас зараз насичене інформаційне поле», – зазначила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Херсонській області Олена Грищук.

До центрів обслуговування платників все частіше подають декларації громадяни, які мають право на повернення грошей з бюджету. Вони звертаються за так званою «податковою знижкою». Бонус нараховується у випадку, якщо декларант оплачував своє навчання або дітей, виплачує іпотечний кредит чи страхові, пенсійні внески у недержавні фонди, переобладнав власне авто під альтернативні види палива. Раніше суми відшкодувань від держави були обмежені. З цього року ці рамки скасували.

«Спостерігається підвищення податкової культури щодо заповнення декларацій та подання декларацій. Про це свідчить статистика. І не треба чекати до останнього навіть в таких питаннях, як отримання «податкової знижки». Не чекайте до 31-го грудня. У нас є випадки, коли громадяни звернулися в останні дні грудня, і вони заповнили декларацію неправильно, з помилками. Тому, по суті, вони поставили під ризик отримання знижки і компенсації з бюджету за сплачені кошти», – продовжила Олена Грищук.

У фіскальній службі обіцяють, що у разі необхідності обов’язково проконсультують людину та перевірять правильність заповнення декларації. Незважаючи на те, що у податковій створені всі умови для заповнення декларацій, до установи люди не поспішають. З року в рік приходять під кінець терміну подання документів. А тоді вистоюють тривалий час у чергах та псують нерви.

Кампанія з декларування триватиме до початку травня. В середньому, щороку звітують про доходи і майновий стан більше 35 тисяч жителів області.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН