Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

До кінця квітня на Херсонщині пройде масштабна інвентаризація земельних ділянок

Херсонська область посіла перше місце в Україні за відсотком перевиконання бюджетів усіх рівнів. Місцеві скарбниці торік отримали на 50% більше грошей, ніж у 2015-му. А це додатково майже 1 млрд. грн. Такі цифри були озвучені на колегії державної фіскальної служби.

Хоча перевиконання й значне, та все ж в обласному бюджеті для додаткового розподілу залишилося лише 35 млн. грн. І райони прислали заявки на 300 млн. Це ті видатки, які не заплановані в поточному році, але гроші вкрай потрібні і іноді терміново.

«Можна назбирати і 4 мільярди, і 5, і 6, але якщо не контролювати, куди й яким чином витрачаються ці мільярди, то ніяких грошей не вистачить. Тобто повинен бути контроль і облік. І завдячуючи вашій службі у тому числі, цей облік і ведеться. Я вважаю, що ви маєте право знати, куди ці профіцитні кошти витрачаються», – підкреслила у виступі заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова.

В умовах фінансової децентралізації, коли планові показники бюджетів перевиконуються, одне з головних завдань всіх гілок влади – контроль над тим, щоб профіцитні кошти витрачались раціонально. На Херсонщині гроші для наповнення бюджетів лежать під ногами. Чверть земель області знаходиться поза обліком, і з них не сплачується жодної копійки до бюджету. За попередніми підрахунками на рік втрати становлять близько 400 млн. грн.

«До кінця квітня ми маємо проінвентаризувати всі землі, всі потенційні можливості, можливі тіньові ресурси. Ми хочемо бачити ДФС, геокадастр, голів райадміністрацій, голів населених пунктів, спільний такий протокол, де ви кажете: ось цю землю ми бачимо, вона у нас числиться, ми її адмініструємо. Ось ця земля – ми її не бачимо. Ось ця земля самозайнята. Якщо вона самозайнята, то маємо потім піти зафіксувати факт того, що там посіяно, оброблено і т.д.», –  сказав голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв.

До квітня на Херсонщині пройде масштабна інвентаризація і буде створений відповідний реєстр ділянок.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН