Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Діти із сільських районів Херсонщини не мають доступу до вищої освіти

Випускники шкіл із дальніх районів області не можуть претендувати на навчання у вищій школі. Є деякі села, в яких ніхто не записується на зовнішнє незалежне тестування. І навіть якщо і є охочі здати ЗНО, то бали у більшості низькі і недостатні до вступу у вищі навчальні заклади. Це – одна причина.

Інша – після обмеження кількості бюджетних місць все менше серед абітурієнтів сільських дітей. Вчитись за контрактом у переважної більшості не має можливості.

 «Ми неодноразово звертались до Міносвіти з пропозицією зменшити поріг балу для вступу або ввести певну пільгу для сільської молоді. А поки діє це законодавство, ми повинні стовідсотково його дотримуватись. Але сільську молодь ми втрачаємо», – зізнався в.о. ректора Херсонського аграрного університету Юрій Яремко.

Поки вища школа, яка готує спеціалістів для сільського господарства і яка мала б залучати якнайбільше молоді із села, виходить із ситуації тим, що запрошує до навчання молодших спеціалістів після технікумів і коледжів. Запровадила перехресний вступ для бакалаврів до навчання у магістратурі. Багато із випускників виші залишаються працювати аспірантами.

Але аграрна галузь, що є провідною в економіці області, не поповнюється кваліфікованими фахівцями. І все через високий поріг для вступу, який встановили чиновники Міністерства і не хочуть дослухатись до проблем знизу.

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Нужно пересмотреть школьную программу и тщательнее относиться к кадрам в сфере образования, а не вступительный балл снижать. И так ВУЗы наводняют “валенки”, которые умудряются поступать с результатом и 104, и 108 баллов – и это по профильным предметам! А льготников и без того хватает: которые на пары не являются, средний балл – хорошо, если 3,5, а стипендию получают выше, чем те, кто реально из кожи лезет ради долбанных баллов. Если такой льготник потом попадает в сельскую школу учителем, ясно, что ни о какой конкуренции со стороны его подопечных говорить не приходится. И дело не только в сельской молодежи. Дело в образовательной СИСТЕМЕ, которая исповедует двойные стандарты, живет коррупцией и плодит дебилов. РЕФОРМЫ! РЕФОРМЫ! РЕФОРМЫ!

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН