Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чи буває альтернатива в’язниці?

Ми вже звикли до того, що в наш час реформ і суцільних оптимізацій змінюються напрямки діяльності підрозділів державних служб. Разом із нововведеннями у лексиконі українців з’являються нові слова. Звичними, наприклад, стали такі з них, як «ініціація» та «люстрація», а от значення невідомого дотепер «пробація» відоме не всім, пише “НК Онлайн“.

Ми з’ясували: це слово прийшло з юриспруденції і означає вид умовного засудження, при якому засуджений передається на час випробного строку, встановленого судом, під нагляд спеціальних органів. Виявилося, що в Україні ще з 2003 року вивчався європейський досвід щодо альтернативних покарань. Як повідомляє на офіційному порталі Міністерства юстиції начальник відділу організаційно-аналітичної роботи Володимир Лиска, пілотні проекти реалізовані в Ялті та Білій Церкві, де працівники кримінально-виконавчої інспекції здобували досвід закордонних спеціалістів служби пробації. За результатами були розроблені методичні рекомендації, які доопрацьовані Верховним Судом. Нарешті 5 лютого 2015 року Верховна Рада прийняла Закон «Про пробацію», яким впроваджено принципово нову систему заходів кримінально-правового характеру. Втілювати в життя оновлені принципи доручено працівникам відповідних відділів.

За роз’ясненнями «НК» звернулася до начальника Новокаховського міського відділу з питань пробації Олександра Олійника, який розповів:

– Свого часу покарання, які не пов’язані із позбавленням волі, виконувала кримінально-виконавча інспекція. Протягом 2016 року в законодавство було внесено низку змін, якими врегульовано питання, пов’язане із впровадженням в Україні системи пробації, ліквідовано Державну пенітенціарну службу. Тому на даний час, у зв’язку з ліквідацією управління Державної пенітенціарної служби в Херсонській області у нас створено Новокаховський міський відділ з питань пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

– Поясніть, будь ласка, що таке пробація?

– Кримінальним кодексом України встановлено низку покарань, які є альтернативними позбавленню волі, а також передбачають можливість звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням. Виконання покладено на державну службу, яка знаходиться поза межами поліції та в’язниці і називається службою пробації.

Пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються до засуджених за рішенням суду та відповідно до закону. Також виконання певних кримінальних покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією щодо обвинуваченого.

– Які функції покладено на службу пробації?

– По-перше, забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого з метою прийняття рішення про міру відповідальності.

Пробація поділяється на три види: досудова, наглядова та пенітенціарна. Що стосується першої, то спеціалісти нашої служби будуть надавати суду інформацію, що характеризує обвинуваченого для прийняття рішення щодо його відповідальності, тобто це своєрідна допомога суддям у визначенні найбільш ефективного виду покарання. Інформація складається на основі прогнозу подальшої поведінки особи та можливостей її виправлення у в’язниці чи на волі. Наші спеціалісти з’ясовують історію правопорушень, особистісні характеристики обвинуваченого, його соціальне оточення та ставлення до правопорушення, де і як працює або навчається, як характеризується за місцем проживання. Ми оцінюємо всі фактори ризику, які можуть вплинути на нього, і робимо висновок: чи може ця особа виправитися, якщо суд винесе рішення про альтернативний вид покарання. Наголошу на тому, що досудова доповідь – це не виправдовуюча записка або додаткова адвокатська послуга. Інформація для суду надається за спеціальною методикою і обвинувачений має можливість брати участь у її підготовці. Він може сам надавати про себе інформацію, знайомитися з текстом та робити висновки. Досудова доповідь складається для тих, хто обвинувачується у злочинах невеликої та середньої тяжкості і надається тільки за рішенням суду, тому обвинувачений у підготовчому судовому засіданні сам має право клопотати про її складання. Стосовно злочинів, скоєних неповнолітніми, то такий документ складається незалежно від тяжкості скоєного правопорушення.

Щодо наглядової пробації. Це – соціально-виховні заходи щодо засуджених без позбавлення волі, направлення їх для відбування покарання до виправних центрів. Застосовуються визначені законом іспитовий строк, громадські чи виправні роботи. Зазначу, що новою редакцією ст.76 КК України обов’язковими для тих, хто звільняється з іспитовим строком, є періодична реєстрація та повідомлення органу пробації про зміну місця проживання. Залежно від ступеню скоєного, характеристики, суспільної небезпеки, суд може також зобов’язати: публічно або в іншій формі вибачитися перед потерпілими, не виїжджати за межі України без погодження з органом пробації, працевлаштуватися або за направленням відділу пробації звернутися до державної служби зайнятості.

З 1 січня 2018 року буде впроваджена робота із засудженим за пробаційними програмами, які розробляє Міністерство юстиції. Припустимо, що особу засуджено за посягання на здоров’я людини. Їй можуть призначити пройти відповідний психологічний курс з керування гнівом, або, у разі вживання психоактивних речовин, обов’язковим буде лікування від розладів психіки та поведінки.

Чи такий розповсюджений приклад – чоловік побив дружину. У такому разі суд може встановити обов’язок не спілкуватися з жінкою або не відвідувати місця, де продається алкоголь на розлив.

І останній вид пробаціїї – пенітенціарна. Це підготовка тих, хто відбуває покарання за ґратами до звільнення. Мета: трудове і побутове влаштування. Тобто орган пробації з органами місцевого самоврядування перед звільненням починають підшукувати роботу і, якщо немає, місце проживання. Інформацію претендента на звільнення щодо його перебування після «строку» перевірять. Адже буває багато випадків, коли людина повідомляє одне, а після звільнення їде зовсім в інше місце. Трапляється й так, що від домівки засудженого не залишається нічого. Особливо це стосується людей передпенсійного віку.

– Олександре Олександровичу, розкажіть, де в нашому місті засуджені до альтернативного покарання можуть так би мовити відпрацювати його? Мова йде про громадські роботи, чи не так?

– Громадські роботи є одним з видів альтернативних покарань. Їх виконання призначається за рішенням суду – від 60 до 240 годин. Нещодавно на одному з засідань виконавчого комітету були визначені комунальні підприємства, на яких засуджені можуть відбувати кримінальні покарання у вигляді безоплатних суспільно корисних робіт: «Спорт для всіх», «Міський кінотеатр «Юність», «Екосервіс» та «НК ЖЕУ». У 2016 році до громадських робіт найчастіше притягували засуджених за нанесення легких тілесних ушкоджень та крадіжки. Наприклад, у Таврійську 16-річний хлопець відпрацьовував на громадських роботах крадіжку мобільного телефону.

Також до громадських робіт можуть притягуватися й ті, хто скоїв адміністративне правопорушення. За нашими даними, минулого року найчастіше правопорушники (99%) відбували даний вид стягнення за скоєння такого адміністративного правопорушення, як насилля в сім’ї. Простіше кажучи, люди сваряться між собою так, що справа доходить до суду. У 2016 році тільки у Новій Каховці, працюючи у КП «Спорт для всіх», відбували покарання і адміністративне стягнення 44 особи. Це 2 243 години робочого часу, коли можна сказати, що одна людина весь рік працювала безкоштовно.

…Наостанок Олександр Олійник розповів про те, що працівники служби пробації проводять профілактичні бесіди із студентами міських технікумів і училищ. Що ж, якщо молодь ще можна переконати в чомусь, то дорослим хочеться побажати тільки одного – шануйте себе і будьте пильними.

Спілкувалась Лариса Голубєва

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН