Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Сьогодні в Херсоні вшановували воїнів -інтернаціоналістів

28 років тому закінчилась чужа війна, одна з найкривавіших війн другої половини XX століття. Традиційно 15 лютого збираються учасники бойових дій в Афганістані й інших країнах, куди колишній Союз посилав своїх бійців.

Цьогоріч в Херсонському обласному палаці молоді й студентства відбулись урочисті збори, на які прийшли всі, кому довелось воювати в чужих країнах, члени їхніх родин, воїни АТО.

«В області близько 3 тисяч осіб, що пройшли Афган й інші «гарячі точки» – Анголу, Єгипет, В’єтнам, Кубу, Сирію. Наші бійці брали участь у збройних конфліктах 30 країн світу», – повідомив голова обласної організації УСВА Володимир Столяр.

Афганська війна, що тривала 9 років, 1 місяць і 19 днів, коштувала життя 15 тисячам, серед яких кожен четвертий – українець. У кожного з ветеранів війни в Афганістані є свої назви, слова, що назавжди вкарбувались у пам’ять і означають набагато більше, ніж для всіх інших. Кандагар для Володимира Білого – не просто назва міста і аеродрому. «З 1985 по 1987-й рік ніс службу командира взводу – начальника управління артилерії 70-ї бригади. Позивний – «Роща – 1», – пригадує учасник бойових дій Володимир Білий.

У всіх, хто повернувся, – якщо не тілесні рани, то душевні – біль за втратою товаришів, нерозуміння від суспільства: «Ми вас туди не посилали». І лише з побратимами, що розуміли один одного без слів, було просто і легко. Так виникло військове братство, яке підтримує і не полишає своїх.

«Коли я була в Афганістані, я не запитувала: чому я там. Ідеологія працювала так, що ми вважали, що захищаємо свою країну, незважаючи на те, що та країна розташовувалась за тисячі кілометрів. І от зараз досвід жертвувати заради своєї держави і народу дуже необхідний», – поділилась учасник бойових дій в Афганістані, перший заступник голови ХОДА Валентина Січова.

Нині, коли вже діти інтернаціоналістів воюють на Сході України, стримують просування агресора на територію нашої держави, досвід афганців знадобився. На Донецькому та Луганському напрямку у військових частинах ЗСУ та добровольчих формуваннях несуть службу сотня афганців з Херсонщини. Багато з них отримали поранення, боєць з Бериславського району загинув.

Урочисті збори – привід вшанувати пам’ять товаришів, що не повернулись з війни 28 років тому і тих, хто зараз відстоює незалежність країни. Сьогодні біля пам’ятника загиблим воїнам інтернаціоналістам у Парку Слави відбувся традиційний мітинг.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН