Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині роботодавці мінімізують витрати на виплату зарплат працівникам

В Херсоні роботодавці найчастіше приймають на роботу за цивільно-правовою угодою. Але це інша зарплата та обмеження соціальних гарантій. Найцікавіше для робітника – це заробітна плата і є суттєва різниця при її отриманні, зважаючи, як офіційно оформлений херсонець: чи то трудовим договором, чи то цивільно-правовим.

При оформлені за трудовим договором вона має бути стабільною і вчасною. За цим пильнує інспекція з праці, яка може оштрафувати за затримку на тисячі гривень. За цивільно-правовим договором ваш наймач цілком законно може розрахуватися по закінченню дії угоди. А вона часто укладається на кілька місяців. Так само і зі страховими внесками.

Останнім часом до фіскальної служби Херсонщини надходить чимало запитань. «Оплата праці за трудовим договором передбачає виплату заробітної плати два рази на місяць з інтервалом не більше 16 днів. За договором цивільно-правового характеру можлива оплата праці після виконання робіт та послуг. Це буде називатися винагородою. У разі неотриманні даної винагороди, дані відносини можна вирішувати тільки у судовому порядку. У зв’язку з підвищенням розмірів мінімальної заробітної плати роботодавці маніпулюють з договорами трудовими та цивільно-правового характеру, переводячи людей з трудових договорів на договори цивільно-правового характеру. Будьте уважні при підписанні договорів. Звертайте увагу на всі соціальні гарантії, які вам гарантує держава», – прокоментувала “Українському Півдню Надія Кротко, начальник юридичного управління ГУ ДФС у Херсонській області.

Роботодавці можуть зловживати укладенням договорів цивільно-правового характеру із працівниками, приховуючи таким чином фактичні трудові відносини. У фіскальній служби Херсона говорять, що така проблема була і раніше, але зараз вона загострилася, зауважуючи, що важелів впливу на таку тенденцію в них немає і скаржитися марно. Людина сама бачила, що підписувала.

Крім того, попереджають: якщо такі оборудки вони виявлятимуть постійно, робітника ще й мають повне право визнати підприємцем, а тут вже починається зовсім інша історія.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН