Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запорізький байбак приголомшив співом. Чекаємо на ранню весну

На відміну від менш щасливих родичів запорізького байбака, сьогодні, 2 лютого, з будиночку не витягали, він завдячив тим, що заспівав.

Про це повідомляє кореспондент порталу Depo.Запоріжжя

Байбак вперше зимує у зоокуточку Запорізькій дитячий залізниці. Його подарували минулого літа. Тож, працівникам та дітям, що опікуються тутешніми тваринами, було цікаво за ним спостерігати. Бабак почав готуватися до зимового сну ще наприкінці вересня – став рідше виходив зі своєї хатинки. У жовтні, коли були приморозки, затулив вхід травою.

Під час зимового сну у бабаків уповільнюється серцевий ритм, а також дихання. Вони ніби в комі“, – пояснив завідувач зоовідділу Віталій Уляніцький. Турбувати бабака він не дуже хотів. Утім, зважаючи на світові традиції Дня бабака, все ж таки згодився відкрити хатинку. А для цього довелося зняти дах.

Бабак не спав. Розглядав непрошених гостей. З прогнозом на весну не поспішав.

“У світі День бабака святкують на Стрітення. За григоріанським календарем – 2 лютого. А за юліанським – 15-го, тож, може, варто почекати?”, – пропонував Віталій Уляніцький. Хоча, якщо бути точним, то, за українськими традиціями, погоду прогнозують на Явдоху, 14 березня. Кажуть, у цей день бабак виходить на світ тричі, а потім знову лягає спати, на другий бік, і так аж до Благовіщення. Саме на Явдоху люди виходили у степ, щоб почути посвист бабака – звісточку про потепління.

Певно, почувши це, запорізький бабак також вирішив трохи поспівати, мовляв, весна буде ранньої, по Великодню забуяє на повну.

За прикметами, якщо сьогодні, 2 лютого, бабак виліз з нірки та злякався своєї тіні, то зима буде довгою. А якщо тіні не побачив, весна буде ранньою. За шість тижнів потепліє. Власне, так воно й буде цього року – по Великодню, яке припадає на 16 квітня.

Проте, не тільки бабак прогнозує ранню весну. Віталій Уляніцький попросив звернути увагу на берези, гілочки яких вже почали червоніти. “За народними прикметами, це свідчить, що скоро прийде потепління”, – зауважив він. А також запропонував, хто хоче, зрізати зараз пару гілочок та поставити вдома у воду, до нашого Стрітення берізка позеленіє та викине сережки.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН