Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

БЮДЖЕТНА КОМІСІЯ ПРОДОВЖИЛА ОПРАЦЬОВУВАТИ ПРОЕКТ ОБЛАСНОГО БЮДЖЕТУ ХЕРСОНЩИНИ НА 2017 РІК

Сьогодні зранку бюджетна комісія продовжила вивчення та опрацювання проекту обласного бюджету на 2017 рік. Часу в членів комісії обмаль – вже в четвер, 29 грудня, депутати мають прийняти бюджет. Особисту участь в роботі взяв і голова обласної ради Владислав Мангер та голова обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв.

Нагадаємо, в минулу п’ятницю питання стосовно обласного бюджету було знято з розгляду через несвоєчасне подання документів обласною державною адміністрацією та її структурними підрозділами. А також відсутності роз’яснень з ряду питань, зокрема щодо видатків на благодійні внески. Також резонансним стало питання стосовно недофінансування освітньої та медичної галузей, що загрожує життю херсонців.

Так, на гемодіаліз передбачено з державного бюджету всього 15 млн грн, тоді як Херсонщина потребує близько 35 млн грн.

«Тобто коштів вистачить лише на півроку, далі хворим на гемодіаліз ми не зможемо допомогти», – доповів директор Департаменту охорони здоров’я.

Окрім того, головні лікарі обласних медичних закладів, які також були запрошені на бюджетну комісію, відзначили, що в усіх закладах вже декілька десятків років не відновлювалася медична техніка. Кричущим для нашої області є відсутність кардіостимулятора.

«Якщо в нарко-, психо- та, навіть, онкодиспансерах в хворих є декілька тижнів чи місяців на лікування, то без запуску серця за допомогою кардіостимулятора у людини є декілька хвилин», – відзначив головний лікар обласного кардіологічного центру.

Звичайно, за рахунок обласного бюджету не можливо повністю осучаснити наші лікарні новою медичною технікою. Тому в черговий раз депутати підняли питання про страхову медицину, але таке питання вирішується тільки на рівні Верховної Ради. Одноголосно члени комісії погодилися з тим, що питання недофінансування медицини має бути вирішено.

У ході розмови торкнулися і “благодійних” фондів. Владислав Мангер наголосив на тому, що необхідно вибудувати модель роботи без фондів, що дозволить забезпечити прозорість використання грошового ресурсу, але цей проект потребує часу. Однак, очільник обласної ради запевнив, що це питання не буде відкладено у довгий ящик. Робота над ним розпочнеться відразу після новорічних свят.

«Сьогодні ж пропоную лікарням в договорах з фондами включити пункт “спільний контроль за використанням коштів”, тобто лікарні зможуть вимагати від фондів звітності по витраченим коштам, а також контролювати ціни на закупівлю медикаментів та препаратів, щоб фонди не могли купувати за ваші кошти втридорога”, – наголосив голова облради.

Також сьогодні заслухали представників Департаменту агропромислового комплексу та управління освіти.

сайт Херсонської обласної ради

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН