Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Сьогодні – День святого Миколая: традиції та особливості свята

19 грудня християни східного обряду відзначають найбажаніший свято дітлахів дітлахів – День святого Миколая.

За переказами Микола народився між 270 та 286 роками (умовна дата 275) в грецькому місті-колонії Патара у провінції Лікія (Мала Азія). На той час це був елліністичний регіон. Його батьки Феофан і Нонна були багатими та глибоко віруючими християнами, які охрестили сина відразу після його народження, що було рідкістю на той час. Змалку Микола був дуже релігійним і вирішив присвятити своє життя богослужінню. Достеменно відомо, що бувши вченим юнаком, Микола переселяється до Мири, де продовжує навчання, а його дядько-єпископ висвячує ще молодого Миколу на священика.

Оскільки святий Микола вважається заступником моряків, існує версія, що він також був мореплавцем або рибалкою, але ймовірніше, що його родина мала певне відношення до рибальства. По смерті батьків сину залишається великий спадок. Він вирішує роздарувати майно нужденним і здійснює цей задум протягом тривалого часу. Подібні випадки доброчинності достеменно відомі та підтвердженні історичними фактами, що стосуються інших єпископів IV ст.: Святого Амброзія та Василя Великого.

Відтак, християни вірять, що святий Миколай продовжує приходити у ніч на 19 грудня і залишати подарунки під подушками дітлахів і не тільки.

Сьогодні, 19 грудня, у День святого Миколая, престольний празник відзначає найстаріша церква Львова – храм св. Миколая Архиєпископа Мир Лікійських Чудотворця Української Православної Церкви Київського Патріархату, що на вулиці Богдана Хмельницького, 28а.

Розклад святкових богослужінь:

19 грудня, понеділок:

9:00 – Святкова Божественна Літургія

11:00 – Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолить Митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій.

Твоє місто

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН