Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Світовий лідер. Військовий експорт України

Українська військова техніка популярна в Азії й Африці.

Україна повертає свої топові позиції серед експортерів зброї після перерви із середини 2014 року/

Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру поставив Україну на дев’яте місце в списку головних експортерів зброї за період з 2011-го до 2015 року.
 
У цьому рейтингу лідером є США, незважаючи на те, що продажі зброї американських компаній у 2015 році скорочувалися п’ятий рік поспіль.

 

За даними SIPRI, європейські та азіатські виробники зброї поступово відбирають частку США на ринку озброєнь.
 
Зазначимо, що в цьому році Укроборонпром увійшов в рейтинг Defense News TOP 100, який об’єднує найбільші за обсягом виручки фірми оборонної промисловості у світі.
 
Українське держпідприємство з 920 мільйонами доларів зайняло 68 місце у списку.
При цьому, в торішньому рейтингу Україна займала 92 місце з 575,9 мільйонами доларів.
 
Корреспондет.net вирішив розібратися, яку зброю і кому продає Україна, військову продукцію якої внесли до каталогу НАТО в цьому році.
 
Індія
 
Україна модернізувала для Індії 40 літаків АН-32RE, за що заробила 400 мільйонів доларів. Українські фахівці також продовжать обслуговувати ці літаки.
Навесні цього року Міноборони Індії і ряд компаній підписали з Україною 15 меморандумів про виробництво 500 транспортних літаків і про довгострокові поставки газотурбінних установок для індійських військових суден, відмовившись від співпраці з Росією.
На Міжнародній виставці сухопутних і військово-морських озброєнь DefExpo 2016 Індію також зацікавила реалізація з Україною проектів у сфері авіабудування, виробництва радарів і систем морського спостереження, модернізації морської і бронетехніки, систем ППО, авіації, розробок головок самонаведення, спільних розробок ракет класу “повітря-повітря”.
Крім того, Індія й Україна обговорюють створення спільного підприємства з виробництва літаків.
Китай
Цього року Україна і Китай значно збільшили обсяги торгівлі і посилили співпрацю у військово-технічній сфері. Зокрема, українські виробники поставляють ключові блоки для двигунів китайських сучасних есмінців, а також для навчальних винищувачів K-8 і L-15.
Крім того, Київ і Пекін домовилися про спільне виробництво найбільшого транспортного літака АН-225 Мрія, розробленого Антоновим для Китаю.
Навколо цієї угоди ходили чутки, що Україна продала Китаю Мрію, але в Антонові запевнили, що передача китайській стороні інтелектуальної власності на український транспортник виключена.
Україна поставила до Китаю два малі десантні кораблі на повітряній подушці проекту 958 Бізон. Ще два планується побудувати в Китаї.
Також у листопаді Україна представила на Airshow China 2016 ракети класу “повітря-повітря”, некеровані ракети різних версій, а також літаки Ан-132, Ан-158 і унікальний Ан-178.
Укроборонпром повідомив, що на цій виставці домовився з Китаєм про поглиблення співпраці в сфері розробки і виробництва високотехнологічного озброєння.
Таїланд
У 2015 році Україна і Таїланд підписали угоду про виробництво і сервісне обслуговування бронетранспортера БТР-3Е1.
На початку цього року Укроборонпром повідомив, що Таїланд констатує виконання контракту на поставку танків Оплот за всіма домовленостями.
Відомо, що Україна повинна була поставити 49 Оплотів, але поки Таїланд отримав тільки 25.
На озброєнні Таїланду вже стоять 176 БТР-3Е1, шість БТР-3РК і п’ять БТР-3БР.
ОАЕ
У минулому році Президент Петро Порошенко повідомив, що Україна підписала з Еміратами 20 контрактів на десятки мільйонів доларів.
Він також повідомив про підписання кількох “дуже важливих угод про продаж продукції військового призначення українського ВПК на кілька десятків мільйонів доларів”.
“Це дуже важливо, тому що ми зможемо отримати валюту на модернізацію армії України”, – розповів тоді Порошенко.
Ірак
Україна й Ірак уклали контракт на 420 бронетранспортерів БТР-4, з яких вже поставлено 60 одиниць.
Крім того, Україна поставила Іраку шість літаків Ан-32Б. Також країни домовилися про постачання до кінця 2017 року літака АН-158.
Саудівська Аравія
Влітку цього року стало відомо, що Ер-Ріяд виділив Україні 40 мільйонів доларів на доопрацювання тактичних ракетних комплексів Гром-2, плануючи придбати їх для своєї армії.
Також Саудівська Аравія замовила українські транспортники Ан-132, Ан-148 і його модифікації.
Алжир
Алжир замовив в Україні 33 вертольоти Мі-24 в модифікації Super Hind Mk III. Також підписав контракт на поставку з України протитанкових ракетних комплексів Скіф, який також поставлявся до Білорусі, Азербайджану і Грузії.
Нігерія
Влада Нігерії підписала цілу низку оборонних контрактів з Україною у напрямку закупівлі бронетехніки й авіаційних засобів ураження.
У 2015 році з України до Нігерії вже були відправлені два немодернізовані вертольоти Мі-24В.
Також очікується, що Україна поставить модернізовані і відновлені вертольоти типу Мі-24 в інтересах збройних сил Нігерії, включаючи і два Мі-24 у версії Super Hind Mk III.
Крім того, серед лідерів із закупівель української військової техніки – В’єтнам, Польща, Хорватія, Азербайджан, Білорусь.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН