Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Відомий художник Гайдамака візьме участь в урочистостях з відкриття надбрамної каплиці на Кам’янській Січі

Історичне місце, яке відоме далеко поза межами Херсонської області – Кам’янська Січ, 7 грудня прийматиме гостей.

На урочистостях, що присвячуються Дню Збройних Сил України, буде відкрито надбрамну каплицю, яку звели на честь Покрови Пресвятої Богородиці – захисниці усіх українських воїнів.

Каплиця з’явилася завдяки благодійному фонду “Відродження Кам’янської Січі”, а ось над її оформленням працював народний художник України, Анатолій Гайдамака.

Художник-монументаліст теж візьме участь в урочистостях, які відбудуться завтра на Кам’янській Січі. Про це на своїй Фейсбук сторінці повідомив Ігор Йосипенко, депутат Херсонської обласної ради, відомий своєю активною діяльністю щодо відновлення цього історичного місця Херсонського краю.

Початок заходів – 7 грудня, о 14-00 год, с. Республіканець Бериславського району.

kam-sich-kaplicya2

Довідка. Кам’янська Січ була заснована запорозькими козаками після зруйнування Чортомлицької Січі московськими військами. Перший етап існування – 1709-1711 рр, другий – 1728-1734 рр. Січ розташовувалася в місці впадання річки Кам’янки у р.Дніпро, поблизу нинішнього села Республіканець. У січові володіння входили землі Кам’янки, Олешшя (Цюрупинськ), а також Очакова понад Дніпром і Чорним морем. Козаки мали право збирати мито з переправ на Дніпрі і Бузі. У Січі знаходились похідна церква, курені та ремісничі майстерні і шинки, а також на території Січі був розвинений гончарний та ливарний промисли. Очолював Кам’янську Січ кошовий отаман Кость Гордієнко, чия могила збереглася тут по сьогоднішній день.

kam-sich-kaplicya

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН