Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чому херсонські студенти не отримують субсидій?

Недосконала процедура нарахування вартості комунальних послуг через планові-економічні відділи вищих навчальних закладів, а також ігнорування цієї проблеми Міністерством соцполітики  призвело до того, що протягом двох останніх років жоден студент ХДУ і ХНТУ не звернувся за нарахуванням субсидії на оплату житлово-комунальних послуг.

Хоча вартість  комунальних послуг є значною частиною плати за проживання у гуртожитку. Згідно з наказом (переглянути його можна тут, частину суми може сплатити держава.

Справа тут не стільки в необізнаності студентів, а в тому, що сплачують студенти, наприклад, ХДУ на розрахунковий рахунок вищої школи. А планово-економічний відділ не може виокремити з цієї платні, скільки коштує використання,наприклад, води та електроенергії.

«Проживання у нашому гуртожитку коштує 330 гривень на місяць. Ми кілька разів звертались і до відділу субсидій Дніпровського райвиконкому, і до університетського економічного відділу, але поки жоден студент субсидії не отримав», – поділився директор студентського містечка державного університету Максим Вінник.

Хоча, схоже, ця технічна перепона буде подолана, і студенти ХДУ зможуть отримувати субсидію.

«Ми провели зустріч зі студентами, представниками планово-економічного відділу ХДУ і районного відділу соцзахисту. На спільний нараді знайшли рішення. І, сподіваємось, студенти отримають субсидію на сплату послуг ЖКГ», – прокоментував голова Дніпровської у місті районної ради Владислав Кондратов.

Студенти ХНТУ, що мешкають в гуртожитку, сплачують за місце 320 гривень на місяць. В цю суму закладена плата  за комунальні послуги і становить від 17 до 40% в залежності отримує стипендію чи ні ( в другому випадку відсоток нараховується на суму прожиткового мінімуму). Розрахунки робляться середні, на весь рік, і вичленити, скільки коштує конкретна послуга без лічильників, дуже важко. Тим більше в одних кімнатах проживає різна кількість студентів.  Планово-економічний відділ ХНТУ чекатиме роз’яснень від Мінсоцполітики, як вирішити цю колізію.

І така ситуація не лише у двох херсонських вишах. Не користуються цією пільгою  від держави і студенти інших міст. Адміністрація ж замовчує цю інформацію: менше клопоту! Тож, студентам треба бути активними і звертатись до місцевих відділів праці та соціального захисту.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН