Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Споруди соціальної сфери повинні бути енергозберігаючими, – Олена Урсуленко

У передмісті Херсона відкрито еко-школу. Пілотний модуль встановлений на території Антонівської загальноосвітньої школи №21.

Головна особливість «Зеленої школи» – її енергозбереження. Навчальний заклад обладнаний сучасною системою рекуперації повітря, що забезпечуватиме прохолоду влітку та тепло в зимовий період.

На даху школи встановлені сонячні батареї. Каркас двоповерхової будівлі виготовлений з дерева, доставленого з Фінляндії.

Нагадаємо, що Антонівська школа стала переможцем конкурсу проектів «Зелена школа» і отримала грант на будівництво модулю у розмірі 2,5 млн. євро від компанії НЕФКО (Фінляндія). На відкриття еко-школи прибула численна фінська делегація.

«Сьогодні – щаслива мить. Але ми маємо пам’ятати, що нині відбувається на Сході України. Фінляндія засудила дії Росії. І весь наш народ співпереживає вам. Я щасливий, що моє знайомство з Україною розпочинається з Херсона – гарного південного міста. Наша компанія витратила на проект енергозберігаючої школи до 2,5 мільйонів євро. І це є прикладом плідної співпраці з місцевою владою. Фундамент наших стосунків вже закладено, і я впевнений, що кількість таких шкіл збільшуватиметься, а значить – Україна стане енергетично незалежною», – наголосив у своєму виступі міністр зовнішньої торгівлі та розвитку Фінляндії Кай Мюккянен.

14341458_628257377348857_840216491_n

Проект «Зеленої школи» підтримали депутати Херсонської міської ради. З міської казни виділено 3,5 мільйони гривень.

«Я хочу подякувати фінському народу, який дбає про благополуччя херсонців і наших дітей. Ще півтора роки тому енергозберігаючі технології застосовували, у більшості, підприємці. Тепер, після реалізації проекту в Антонівці, ми бачимо, що це реально – будувати соціальні об’єкти, в яких вже закладено зменшення витрат на енергоресурси. У Херсоні та передмістях є об’єкти, що будуються або ж реконструюються – це, насамперед, школа у Комишанах, а також – стадіон «Кристал». Відновлення потребує і муніципальний критий басейн. Перемога нашої спортсменки Єлизавети Мерешко на Параолімпійських іграх-2016 показує, що у Херсоні потрібно створити належні умови для занять плаванням. Керівникам бюджетних організацій, депутатам і органам виконавчої влади потрібно, маючи перший досвід зведення еко-школи, рухатись у цьому напрямку і робити все, аби нові, або ж реконструйовані споруди соціальної сфери були енергозберігаючими», – відзначила секретар Херсонської міської ради Олена Урсуленко.

У новому двоповерховому приміщенні навчатимуться учні початкових класів. Через те, що старе приміщення не вміщувало всіх дітей шкільного віку, багато антовнівців змушені були возити їх до херсонських шкіл. Впровадження такого проекту стало можливим завдяки активній позиції директора Антонівської ЗОШ №21 Галини Лугової. Рушійними стали і зусилля радника міського відділу освіти Тамари Верещаки та директора Механічного заводу Станіслава Путілова.

Голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв подякував фінській стороні за підтримку України та впровадження проекту, також – всіх, хто зарядився ідеєю і зробив все, щоб вона стала реальністю.

«Тільки ті, хто дійсно мріє, здатен досягати мети. Я вдячна всім, хто долучився до досягнення мети: появі у нашому селищі екологічної школи», – сказала директор Антонівської ЗОШ №21 Галина Лугова.

Відкриттю «Зеленої школи» радіють батьки. «Я хотів би подякувати платникам податків Фінляндії, які віддали частину своїх доходів для того, аби наші діти навчались в екологічному приміщенні, збудованому за найсучаснішими технологіями. Також хочу висловити подяку всім, хто брав участь у будівельних роботах. Я знаю, що фінські спеціалісти не рахувались з власним часом, працювали допізна, аби у вересні еко-школа відчинила двері для початківців», – підкреслив голова піклувальної ради Антонівської ЗОШ №21 Юрій Рожков.

14331728_628257497348845_1194143650_n

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН