Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Межигір’я у Антонівці на Херсонщині будуть зносити, – крапку поставив апеляційний суд

Ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 21.07.2016 року визнано повною та обґрунтованою постанову Херсонського окружного адміністративного суду по справі за позовом Лясковець Г.М. до Державної інспекції сільського господарства в Херсонській області, Державної екологічної інспекції у Херсонській області про визнання дій та бездіяльності протиправними, визнання незаконним та скасування припису.

Суттю справи є оскарження громадянкою Лясковець Г.М. результатів проведеної контролюючими органами перевірки в частині використання та охорони земельних ресурсів по встановленню фактів самовільного зайняття земельної ділянки, що розташована по вул. Дніпровській в смт  Антонівка міста Херсон.

Так, у період з 14 по 19.01.2016 року Держекоінспекцією проведено перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства на вищевказаній приватній земельній ділянці.

Підставою для проведення перевірки стала ухвала Дніпровського районного суду від 13.01.2016 року по справі № 666/56/16-к.

Зазначеною перевіркою встановлено порушення гр. Лясковець Г.М. ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України, а саме:

  • самовільне зайняття земельної ділянки по вул. Дніпровській в смт. Антонівка, площа якої становить 418 кв.м., що є порушенням ст.ст. 113, 125, 126 Земельного кодексу України, ст.ст. 87, 93 Водного кодексу України, Постанови Кабінету Міністрів України «Про правовий режим зон санітарної охорони водних об’єктів» від 18.12.1998 року № 2024;
  •  самовільне зайняття земельної ділянки  площею 118 кв.м., яка відведена МКП «ВУВКГ м. Херсона» та є санітарною зоною артезіанської свердловини № 20-171, що є порушенням  ст.ст. 61, 125, 126 Земельного кодексу України, ст. 89 Водного кодексу України;
  • самовільне зайняття земельної ділянки, розташованої за межами відведення земельної ділянки площею 17 кв.м.

На підставі висновків акту перевірки держінспекторами з охорони навколишнього природного середовища Херсонської області 25.01.2016 винесено припис, відповідно до якого Лясковець Г.М.  приписано:

1) до 23.02.2016 року привести до придатного для використання стану, включаючи знесення будівель, будинків і споруд земельну ділянку площею 418 кв.м.;

2) до 23.02.2016 року земельну ділянку площею 181 кв.м., яка відведена МКП «ВУВКГ м. Херсон» та є санітарною зоною артезіанської свердловини № 20-171, привести до придатного для використання стану, включаючи знесення будівель, будинків і споруд;

3)  до 23.02.2016 року земельну ділянку, розташовану за межами відведення земельної ділянки, площею 17 кв.м. привести до придатного для використання стану, включаючи знесення будівель, будинків і споруд; термін виконання.

Не погоджуючись з правомірністю проведення перевірки та приписом Лясковець Г.М. звернулась з позовом до суду.

Вирішуючи спір по суті, Херсонський окружний адміністративний суд дійшов висновку, що перевірка дотримання Лясковець Г.М. природоохоронного та земельного законодавства проведена на підставі та в межах повноважень контролюючих органів, висновки про порушення законодавства підтверджуються належними і допустимими доказами, а отже вимоги органу щодо усунення позивачем виявлених порушень ґрунтуються на Законі та підстави для задоволення позову відсутні.

Колегія суддів Одеського апеляційного адміністративного суду висновки суду першої інстанції про відсутність підстав для задоволення позову визнала правильними.

Таким чином, суди першої та апеляційної інстанції фактично визнали неправомірність самовільного зайняття земельних ділянок та підтвердили обґрунтованість приписів Держекоінспекції щодо приведення вищевказаних самовільно зайнятих земельних ділянок до стану що існувало шляхом знесення будівель, будинків і споруд до 23.02.2016 року.

Херсонщина

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН