Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Міський голова Нової Каховки в Одесі на Форумі розкритикував державну політику щодо розвитку регіонів

Нещодавно в Одесі закінчив роботу ХІІ муніципальний форум, в якому взяли участь близько 300 учасників, – голови громад, представники парламенту, уряду, профільних міністерств, експерти з різноманітних питань.

Були зачитані вітання від Президента України, голови ВР. До присутніх зверталися голова асоціації міст і сіл В.Кличко, одеський мер Г.Труханов. Нову Каховку і Таврійськ на форумі представляли міські голови В.Коваленко та М.Різак. До речі, місцеві жовті видання писали, що наш очільник поїхав відпочивати за кордон, хоча насправді його «відпочинком» стала дуже напружена робота з вирішення разом з іншими державних питань.

До уваги читачів – інтерв’ю з Володимиром Коваленко щодо його вражень і роздумів від спілкування в Одесі.

– Володимире Івановичу, з якою метою нинішнього червня у Південній Пальмірі збиралися очільники громад?

– Аби надати нового імпульсу процесам добровільного об’єднання громад, секторальної децентралізації, окреслити нові перспективи місцевого економічного розвитку.

Так, віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКХ Г.Зубко повідомив, що у січні-травні доходи місцевих бюджетів загалом зросли в середньому на 48,8% (у порівнянні з аналогічним періодом минулого року), а доходи бюджетів 159 громад із трансфертами – більш ніж у п’ять разів, до 4,55 млрд. грн. Він зазначив, що на місця київська влада передає повноваження та гроші, що дозволить самостійно приймати рішення та втілювати їх в життя.

– Наскільки насиченою була робота форуму?

– Відбулось три тематичних дня: діалогу з органами державної влади, місцевого економічного розвитку (спільно з проектом ПРОМІС), день стратегій.

– Що дав діалог з органами державної влади?

– День діалогу відбувався у форматі трьох сесій: «Місцеві фінанси», «Соціальні послуги» та «Галузеві реформи». Були обговорені здобутки і наступні кроки у фіскальній та галузевій децентралізації. Цей день завершився обговоренням тексту до Президента, ВР та уряду. Ми просили якнайшвидше внести зміни до Конституції щодо децентралізації, прийняти законопроект «Про службу в органах місцевого самоврядування» з урахуванням пропозицій, зокрема в частині надання місцевим радам повноважень самостійно в межах коштів своїх бюджетів встановлювати схеми окладів посадових осіб.

А ще – переглянути показники Держбюджету на 2016 рік та збільшити освітню та медичну субвенції, враховуючи підвищення заробітної плати, зростання рівня інфляції, вартості комунальних послуг та енергоносіїв, зрозуміти необхідність проведення індексації, додаткових потреб для обслуговування переміщених з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО. В Держбюджеті на 2017 рік передбачити 100% забезпеченість коштами освітньої та медичної субвенцій; нинішнього спрямувати до 1,5 млрд. гривень стабілізаційної дотації для фінансування професійно-технічної освіти. У 2017 році передбачити фінансування училищ із обласних бюджетів, а за умови передачі у комунальну власність відповідної громади – спрямувати освітню субвенцію на здобуття загальної середньої освіти у ПТУ.

У 2016 році виділити субвенцію на компенсацію за пільгове перевезення окремих категорій, послуг зв’язку, інших пільг у розмірі не менше 1,9 млрд. гривень. Прийняти нормативно-правові акти щодо переходу з 2017 року на надання державою адресної грошової допомоги в цій сфері. Протягом 2016-2017 років здійснити повну компенсацію різниці в тарифах за надані підприємствами житлово-комунального господарства послуги та ін.

– Яким був підсумок дня місцевого економічного розвитку?

– Цей день проводився в рамках проекту «Партнерство для розвитку міст (ПРОМІС)», який АМУ впроваджує спільно з Федерацією канадських муніципалітетів.

Це були два пленарних засідання-дискусії щодо підтримки економічного розвитку територіальних громад за участі представників Мінекономрозвитку, Мінрегіону, Асоціації міст України, Федерації канадських муніципалітетів, проектів міжнародної технічної допомоги та експертного середовища.

Виступало багато посадових осіб, мова в тому числі йшла про стратегію розвитку малого і середнього підприємництва.

Так, заступник виконавчого директора АМУ В.Баранов розповів, що Асоціація підготувала програму розвитку регіональних відділень АМУ, які стануть центрами надання послуг муніципалітетам.

Голова АМУ М.Пітцик, підбиваючи підсумок, зазначив: для формування спроможних громад стартує акція “Децентралізаційний марафон”, під час якої до кінця року буде проведено близько 1000 виїзних заходів, аби активізувати процес об’єднання і формування спроможних громад.

– Що було напрацьовано у підсумку?

– На закінчення форуму пройшов день стратегій, в ході якого були презентовані результати соціологічного дослідження з впровадження реформи місцевого самоврядування та представлено проекти дев’яти секторальних стратегій розвитку, підготовлених під час Стратегічного тижня в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС). За підсумком ми ухвалили звернення до ВР щодо проекту Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», в якому виклали свої позиції і просимо врахувати їх при прийнятті акту.

М.Пітцик, підводячи риску, розповів, що важливо запроваджувати практику відстоювати свої права через суди. «У Польщі органи місцевого самоврядування виграють суди на користь громад, коли державна влада навантажує муніципалітети повноваженнями, які не підкріплені ресурсами,» – підкреслив він.

– Володимире Івановичу, з яких питань ви брали слово на форумі?

– З тих, що найбільше хвилюють. На першому місці – фінансування профтехосвіти. Так, нам повідомили, що фінансування заплановане з 1 січня 2017 року. А за які кошти утримувати ПТУ з 1 липня до кінця 2016 року? Мені відповідав заступник міністра освіти, який сказав: сподіваємось, що народні депутати приймуть відповідне рішення. Цю інформацію підтвердив заступник голови АМУ О.Слобожан.

Цікавило мене також питання щодо опорних шкіл: до чого готуватися, чи буде прийнятий нинішнього року відповідний законопроект? Адже ми повинні заздалегідь обрахувати кількість діточок щонайперше у сільських школах, фінансування закладів тощо.

Акцентував я також увагу посадових осіб центральних органів влади щодо збільшення субвенції на освіту. І хоча мене запевнили, що сума збільшуватиметься, усе рівно, як було зазначено, зростатиме навантаження на місцевий бюджет щодо утримання, ремонтів, обладнання учбових закладів.

Друга дуже велика проблема, від якої потерпає не тільки Нова Каховка, – це заборгованість держави через управління праці та соцзахисту населення з виплати субсидій, допомоги одиноким матерям, пільг громадянам тощо. Як наслідок із затримкою з виплати субсидій – колапс комунальних підприємств, які, в свою чергу, не можуть в повній мірі розрахуватись із, наприклад, енергетиками, Пенсійним фондом, податковою тощо. Правда, представник Міністерства признався, що кошти поки що не виділяє Міністерство фінансів. Моя пропозиція була така: прискорити перехід щодо адресної допомоги у вигляді певної суми коштів конкретним пільговикам. Хоча, наприклад, мер Борисполя, заступник голови АМУ А.Федорчук як відрубав: ми не фінансуємо з місцевого бюджету ані перевезення пільговиків, ані харчування дітей у школах тощо.

Щодо проблем комунальних підприємств: я також акцентував увагу присутніх на давній проблемі боргів держави щодо виплати різниці в тарифах (водоканал, теплкомуненерго не дораховуються мільйонів гривень).

І третє питання, з якого я виступав, стосувалося проблеми децентралізації. Так, минулого року нам дали додаткові фінанси, але нинішнього накинули безліч зобов’язань без фінансового забезпечення, які ми «потягти» не в змозі. Так от я цікавився, адресуючись до виконавчого директора АМУ: є філософія, є концепція, а яким є конкретний механізм об’єднання громад?

Як було вище сказано, багато з цих питань увійшло до нашого спільного звернення очільників громад до Президента, Верховної Ради та Кабміну.

Нова Каховка

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН