Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Одесі стартував перший всеукраїнський форум молодих вчених Summer Young Scientists Forum 2016

Про початок роботи форуму розповів на своїй Facebook сторінці народний депутат України Олександр Співаковський:

“Більше ста молодих співробітників провідних науково-дослідницьких установ ВНЗ із Києва, Харкова, Львова, Дніпра, Одеси та інших міст зібрались, задля обговорення шляхів вирішення вкрай важливих для сучасної науки питань щодо розвитку наукового молодіжного співтовариства держави.

Відбувся дуже продуктивний і цікавий діалог з пасіонарними людьми. Приємно, що молоді вчені по багатьом питанням розділяють моє стратегічне бачення подальшого шляху розвитку освіти і науки в Україні. Зокрема, проблема запуску НАЗЯВО, створення нової системи фінансування освіти з врахуванням доданої вартості студента, змін принципів вступу до ВНЗ, статусу та порядку вступу до аспірантури та докторантури, проблем з отриманням вчених звань, які виникають через обов’язкову здачу англійської мови на рівні B2; більшість цих складних питань пов’язана з вкрай важкою ситуацією з від’їздом талановитої молоді закордон. Наприклад, під час діалогу була озвучена інформація, що за останніх 4 роки кількість молодих вчених в Україні зменшилась з 40 до 30 тисяч. Це жахливий факт, який ставить багато питань щодо подальшої розвитку науки в Україні.

Під час свого виступу я побажав молодим вченим: “Перш за все, ніколи не відмовлятись від своїх мрій. Йдіть до них. Проявляйте наполегливість і креатив. Вам буде нелегко, і життя буде вносити свої корективи. Але цілі, які ви ставите перед собою в юності, це найбільш благородні, чесні цілі. Іноді потрібно багато років життя, для того, щоб підготувати необхідний грунт для реалізації цих цілей. Поки ви будете готувати його, ви можете забути про свої початкові цілі, про свої наміри і свої мрії, які вас привели до цього. Так от моє побажання до вас – не дайте собі забути про них. Будьте завжди готові повернутися до своїх мрій тоді, коли буде для цього вдалий час, і зробити їх реальністю.

Друге побажання: підтримуйте одне одного. У світі науки, як і загалом в житті, багато конкуренції і ворожнечі. Але наука завжди є колективною справою. Наукові винаходи і ідеї народжуються в середовищі, а не лише в головах окремих людей. Тому дуже важливо формувати це середовище, науковий колектив підтримувати в ньому хорошу, дружелюбну атмосферу.
Максимально використовуйте можливості наукової мобільності. В наш час наука є глобальним явищем. Без стажувань за кордоном, без долучення до світової наукової спільноти сьогодні неможливо стати серйозним вченим. Тому мобільність, науковий обмін – це критично важливо.
Формуйте громадську наукову спільноту.

Я хочу, щоб ви пам’ятали, що Україна – це країна, яка належить вам – як молоді, як громадянам, і як вченим. Але для того, щоб реалізувати своє громадянське право на цю країну, вам необхідно буде відвойовувати її у корупції, бюрократії і консерватизму. І ще у багатьох соціальних лих. Єдиний спосіб зробити це – мати добре організований громадський рух вчених і науковців, який буде чітко усвідомлювати свої цілі, буде мати свою програму розвитку науки в Україні і напрацьовувати ефективні методи її реалізації.

Раніше я думав, що, увійшовши в політику, я зможу багато чого змінити. Що мені потрібна лише хороша команда, і все буде добре. Сьогодні я розумію, що лише повноважень і команди народного депутата замало для того, щоб дійсно досягти серйозних змін. Потрібен живий громадський рух, який буде постійно відстоювати інтереси наукової спільноти, пропонувати чіткі і дієві способи вирішення тих проблем, які заважають науковцям бути продуктивними і найкраще реалізовувати свої таланти і здібності.

Підсумовуючи, я наголосив, що я, як представник Комітету з питань науки і освіти, як народний депутат, готовий всіляко підтримувати громадський рух молодих вчених і співпрацювати з ним для вироблення важливих політичних рішень.”

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН