Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У селі Геройське Голопристанського району разом із громадою села, закладено капсулу в вівтар Храму праведного Петра Калнишевського. Подорожуємо Україною!

Сьогодні, 16 червня, голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв у с. Геройське Голопристанського району оглянув Храм праведного Петра Калнишевського.

Жителям села  та гостям розповіли історію її створення та представили нащадків засновника козака Григорія Капусти, який більше ста років тому збудував Храм у Геройському на тому самому місці, де знайшов клад. Вважається, що таким чином Григорій Капуста віддячив Господу за послані щедроти.

Після ознайомлення з Храмом було проведено богослужіння секретарем Української православної церкви Київського патріархату протоієреем Іоаном Замараєвим.

Перед урочистостями голова Херсоської ОДА Андрій Гордєєв виступив із вступним словом, у якому наголосив на важливості відродження пам’яток української деражавності.

Участь у богослужінні також узяли заступник голови ОДА Олександр Адамчик, голова Голопристанської райради Віталій Соловйов, протоієрей Сергій Чудинович та представники громадських організацій та українського козацтва.

Слід зазначити, що назва храму була змінена з Храму Казанської Ікони Божої Матері на праведного Петра Калнишевського за проханням  місцевої релігійної громади. Нову редакцію статуту було зареєстровано відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 7 червня 2016 року.

Як зазначив очільник області Андрій Гордєєв: “Цей Храм ми обов’язково відреставруємо, бо відроджуючи такі важливі для народу пам’ятки ми відроджуємо історичну карту України. Відновлення цього центру духовного єднання українців – доказ того, що ми самодостатня нація і народ”.

“Сьогодні у селі Геройське Голопристанського району разом із громадою села, ми заклали капсулу в вівтар Храму праведного Петра Калнишевського. А також провели богослужіння у стінах храму. У стінах – це буквальний вираз, адже нажаль храм було зруйновано і він немає навіть даху,” – говорить Андрій Гордєєв. – Дякую моєму заступнику Олександру Адамчику, голові Голопристанської районної ради Віталію Соловйову та всій громаді села Геройське за їхню патріотичну позицію”.

“Цей унікальний храм, який був побудований у 1898 році, ми повинні обов’язково реставрувати! Нам довгий час розповідали, що наша історія, буцімто, почалася від цариці Єкатерини. Нам знищували пам’ятки і ознаки нашої культури та української державності, щоб переконати в меншовартості”, – переконаний Андрій Гордєєв.

Голова Херсонської ОДА впевнений, що відроджуючи такі важливі пам’ятки, як Храм Петра Калнишевського у селі Геройське, Кам’янська січ у Бериславському районі, Олешківська січ Цюрупинського районі ми відроджуємо українську націю та державність в цілому.

На честь відродження храму було урочисто закладено капсулу із грамотою у стіну вівтаря.

Андрій Гордєєв особисто розмістив освячену капсулу та закріпив пам’ятну табличку на стіні вівтаря.

“Ось так – у поєднанні земних та духовних справ – ми маємо крок за кроком відроджувати рідний край. А головне, робити це у єдності. Адже байка про розбрат українців – це ще одна вигадка наших ідеологічних ворогів. Українська нація – єдина. Українці уміють єднатися заради своєї землі, свого краю і кращого майбутнього. Доведемо це, друзі. Разом!” – написав Андрій Гордєєв на своїй сторінці у Фейсбук.

gordeev.org.ua

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН