Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Проблема профтехосвіти: краще жахливий кінець, ніж жах без кінця

Фінансування закладів профтехосвіти, яке під новорічну ялинку 20016 року з «легкої руки» Арсенія Яценюка (лідера партії «Народний  фронт»), на той час прем’єр-міністра України, було скинуто з «дряхліючих» пліч держбюджету по-суті у нікуди, залишається чи не головною проблемою місцевої влади Нової Каховки. Доля трьох закладів профтехосвіти з майже 200 їх працівниками та понад тисячу студентів, як дамоклів меч, висять над і так незбалансованним міським бюджетом міста.

А те, що державна влада, один раз вже вирішивши це питання (яким чином – дивись вище), удруге не збирається повертатися до перегляду цього рішення – з кожним днем становиться все наочніше…

В минулому році державний бюджет витратив на фінансування всієї системи профтехосвіти у державі біля 6,5 млрд. грн. І вирішивши скинути цей тягар на місцеві бюджети, які у минулому році відчули себе більш-менш комфортно ы змогли у першому наближенні працювати так, як повинні працювати на благо своїх територіальних громад.

Мабуть, державні інтереси (не зрозуміло, правда, яким чином і хто їх в Україні зараз визначає) вимагали і кабінет міністрів вирішив, що «зайві гроші, що виникли у місцевих бюджетах, треба пристроїти». І пристроїли.

Але так, що міська влада Нової Каховки (і не тільки вона, бо в такий ситуації опинилися десятки міст обласного та районного значення, у яких є заклади ПТО і на фінансування яких навіть, якщо б і дуже захотіти, немає коштів) пише у всі владні ешелони з намаганням донести свою турботу та безвихідність ситуації, у якій опинилось місто.

Ми наводимо текст офіційного листа, якого було напередодні Дня Перемоги направлено до Асоціації міст України щодо стану фінансування трьох закладів ПТО у нашому місті:

Виконавчому директору Асоціації міст України Пітцику М.В.

Шановний Мирославе Васильовичу!

Виконавчий комітет Новокаховської міської ради звертається до Вас з проблемним питанням фінансування професійно-технічної освіти з бюджетів міст обласного значення.

До бюджету м. Нова Каховка на фінансування передано три професійно – технічні освітні заклади, видатки на утримання яких у 2015 році за рахунок державної цільової субвенції обласному бюджету становили 24,2 млн. грн. Потреба на 2016 рік згідно бюджетних запитів ПТУ визначена в сумі 34,1 млн. грн. Тобто, до загального обсягу власного фінансового ресурсу міського бюджету це складає 25,6%.

В той же час, при затверджені бюджету на 2016 рік на покриття дефіциту по видатках, що фінансуються за рахунок цільових державних коштів освітньої та медичної субвенції, розмір яких не забезпечує навіть виплату у повному обсязі заробітної плати, місто вимушено було спрямувати 16,3 млн. грн. власного фінансового ресурсу.

Крім того, для забезпечення перевезення пільгових категорій населення, фінансування яких повинно проводитись за рахунок субвенції з державного бюджету, із необхідних 2,5 млн. грн. містом за рахунок власного фінансового ресурсу ще передбачено в бюджеті 1,0 млн. грн.

Враховуючи, що в бюджеті міста захищенні статті видатків складають 94,0%, взагалі не залишається коштів на забезпечення життєдіяльності міста: проведення видатків з благоустрою міста, капітальних ремонтів житлового фонду, закладів соціально – культурної сфери, фінансування інших місцевих програм.

За таких обставин, виходячи з наявного фінансового ресурсу, на утримання ПТУ в міському бюджеті передбачено видатки в сумі 8,5 млн. грн.

На сьогоднішній день є ряд питань, які потребують додаткового фінансового ресурсу до кінця року. Так, враховуючи, що до складу міста Нова Каховка входить 11 населених пунктів, необхідно забезпечити видатками перевезення учнів сільської місцевості до освітніх закладів у другому півріччі. Також, із 21 існуючих дитячих дошкільних закладів – п’ять знаходяться в аварійному стані та потребують проведення капітального ремонту в літній період. В іншому випадку, садки не зможуть прийняти дітей з 1 вересня. В бюджеті розвитку кошти на капітальні видатки відсутні, що вимагає передачі коштів із загального фонду бюджету.

За січень-квітень на утримання ПТУ профінансовано видатки в сумі 7,6 млн. грн., або 90,0% до затвердженого у міському бюджеті. Станом на 01.05.2016 р. виконання власних доходів міського бюджету складає 90,8%, недоотримано до плану з початку року 1,0 млн. грн. Таким чином, на сьогодні кошти для подальшого утримання закладів у міському бюджеті відсутні.

Аналіз контингенту учнів професійно – технічних закладів показав, що лише 20,0% із загальної кількості учнів мешкають на території міста, а всі інші – на території області. Тобто, виходячи з принципу субсидіарності утримання зазначених закладів доцільно здійснювати з обласного бюджету.

На жаль, численні звернення міста із зазначеного питання до обласної ради не враховані при розподілі обсягу стабілізаційної дотації з державного бюджету, яка виділена для Херсонської області в сумі 24 млн. 150,8 тис. грн.

Враховуючи вищенаведене, просимо Вашого сприяння у вирішенні питання стосовно виділення цільової субвенції м. Нова Каховка з державного бюджету на фінансування професійно-технічних закладів до кінця року в сумі 24,0 млн. грн.

З повагою, міський голова В.І.Коваленко

Ситуацію, у якій зараз перебувають заклади ПТО міста нам прокоментував директор Новокаховського вищого професійного училища М.Зальвовський:

-На сьогодні у нашому училищі працівники отримали зарплату, а студенти всі стипендії за квітень місяць. Хоча при прийнятті міського бюджету гроші закладалися з розрахунку на перший квартал. Тобто, міська влада вже і так зробила навіть більше, ніж могла – закрила нам четвертий місяць по зарплаті та стипендіям. Але на травень, і ми це розуміємо, у міста ресурсу вже немає… Ситуація досить неоднозначна: прем’єр-міністр Б.Гройсман та новий міністр освіти Л.Гриневич заявляють, що заклади ПТО, як в нашій ситуації, повинні фінансуватися з обласних бюджетів. Навіть на область було вже виділено 24 млн. грн. субвенції саме на заклади ПТО. І в мене є інформація, що з цієї суми безпосередньо на наше училище планувалося виділення 2,813 млн. грн. Але до нас ці гроші так і не дійшли. В області провели сесію облради, поділили цю субвенцію, але куди пішли кошти – нам ніхто не говорить. Наприкінці червня у нас буде черговий випуск молодих спеціалістів, які у своїй більшості вже забезпечені робочими місцями на будівельних підприємствах міста та області. Але щодо нового набору студентів у нас впевненості немає… З Верховної Ради новим кабміном було відкликано більше 150 проектів законів. В тому числі закони «Про освіту» та «Про професійно-технічну освіту». І тому без законодавчої бази важко говорити, яке майбутнє очікує і викладачів і студентів.

Не маю думки бути пророком, але події, які зараз розгортаються з закладами ПТО, дуже нагадують ситуацію, майже півторарічної давнини, коли у Новій Каховці та Таврійську виникла проблема з лікарнею залізничників. Нагадаю, тоді нове керівництво Укрзалізниці з метою оптимізації непрофільних витрат, залишило без фінансування всі залізничні лікарні по Україні. Не знаю, як там вирішена проблема в Херсоні, де знаходиться головний заклад, а в Таврійську територію та зачинені будинки лікарні охороняють три сторожи, медперсонал частково пішов на пенсію, частково був прийнятий на роботу у поліклініку Таврійська, що входить до складу Новокаховського Центру первинної медіко-санітарної допомоги, частково розбіглися хто куди… Але майновий комплекс лікарні, як це і пропонувала міська влада Нової Каховки, в комунальну власність так ніхто і не передав…

Ось по такому сценарію, мабуть, і будуть розгортатися події навколо закладів ПТО. Досвід залізничників-оптимізаторів старий кабмін (а поки схоже і новий теж) вирішив перенести на всю систему профосвіти по всій країні. І проблеми працівників цих учбових закладів, сотень тисяч студентів з найменш соціально-захищених прошарків населення, схоже владоутримувачів не турбує…

Віктор Васильєв

P.S. 10 травня 2016 року у Міністерстві освіти і науки України відбулася зустріч Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з представниками інститутів громадянського суспільства, членами Громадської ради при МОН та експертами. Під час зустрічі Лілія Гриневич презентувала пріоритетні напрямки діяльності Міністерства у 2016 році.

Модернізація професійно-технічної освіти – один із пріоритетів діяльності МОН у 2016 році. Професійно-технічні навчальні заклади планується перевести на обласний рівень управління, а також міст обласного значення. Лілія Гриневич повідомила, що у пропозиціях до нового проекту закону «Про професійну освіту» передбачається фінансування професійно-технічної освіти з кількох джерел. Зокрема, субвенція на здобуття загальної середньої освіти, державне замовлення на гостродефіцитні спеціальності національного значення, а також регіональне замовлення, спрямоване на задоволення потреб регіонального ринку праці. Також розглядається джерело галузевого замовлення, що може здійснюватися міністерствами, інституціями або приватним бізнесом.

nk-online.tv

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН