Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Мажоритарщики Херсонщини: найактивні Олександр Співаковський та Сергій Хлань

Впродовж трьох місяців представники Громадянської мережі ОПОРА здійснювали моніторинг діяльності мажоритарщиків Херсонщини у двох розрізах. Перший стосувався їх діяльності у відповідності до методології та інструментарію помісячного моніторингу в рамках Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа та реалізовується ГМ ОПОРА. Другий стосувався аналізу результатів їх роботи починаючи з моменту обрання.

Основна мета моніторингу це підвищення прозорості та відкритості роботи народних депутатів, обраних за одномандатними округами, сприяння покращенню їхньої комунікації з громадянами.

Про основні задачі та попередні результати моніторингу діяльності народних депутатів від Херсонської області, розроблені онлайн інструменти – сайт Громадянської мережі ОПОРА «РАДА», присвячений висвітленню діяльності народних депутатів України, портал «Вони голосують для тебе» розповіли під час заходу громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Херсонській області Єлігулашвілі Максим та представники ГМ ОПОРА Білий Станіслав та Супрун Анастасія.

Портал «Вони голосують для тебе» не є просто хранилищем даних. Це інструмент відстежування законотворчої діяльності депутата, можливість без витрачання великої кількості часу подивитись на результати голосування обранця у відповідності до його програми, декларованих політичною силою тез. Портал побудований на принципах політичної незаангажованості, залученості громадян, оперативности та актуальності. «Вони голосують для тебе» не дає оцінок діяльності народних депутатів, їхніх голосувань. Він унаочнює результати всіх голосувань у зручному форматі. Окрім того це, відкрита платформа, яка дає можливість охочим долучитись до створення Політик та опису Голосувань. Кожен зацікавлений громадянин має можливість створити власну актуальну для себе Політику, зареєструвавшись на відповідному сайті.

Всього у рамках національного моніторингу аналізується діяльність 105 народних депутатів. У Херсонській області моніторинг здійснюється по всім 5 депутатам обраним за одномандатними округами.

Відповідно до визначених критеріїв Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала діяльність народних депутатів України, що були обрані в одномандатних округах Херсонської області за такими критеріями:

1) відвідуваність засідань ВРУ та парламентських комітетів,

2) законодавча активність,

3) подача запитів,

4) виступи на пленарних засіданнях парламенту,

5) участь у голосуваннях у сесійній залі.

Відповідно до результатів моніторингу херсонські мажоритарщики посіли 20 місце у загальноукраїнському рейтингу активності з 25, набравши 51,8 балу.

Найвище місце, яке займав народний депутат від Херсонської області у рейтингу – це 17 місце Сергія Хланя у лютому місяці, найнижче це 101 Івана Вінника у тому самому лютому 2016 р.

У березні розташування місць у рейтингу народних депутатів змінилося. Тепер, “херсонську групу” очолює Олександр Співаковський, що займає 49 місце (дивися таблицю). На другому місці в “херсонській групі” – Сергій Хлань. На третьому – Андрій Гордєєв. На четвертому – Іван Вінник, який піднявся у рейтингу. На останньому – Федір Негой.

Місце у місячному рейтингу народних депутатів від Херсонської області (Вказані місця у загальнодепутатському рейтингу. Порядок розміщення депутатів – по рейтингу, що був у лютому) *

ПІП Лютий Березень Динаміка
Хлань Сергій 17 місце 52 місце -35
Гордєєв Андрій 33 66 -33
Співаковський Олександр 38 49 -11
Негой Федір 93 93 0
Вінник Іван 101 87 +14

Для парламенту питання відвідуваності народними депутатами пленарних засідань було актуальним з моменту створення даного органу.

Найбільш відповідальним депутатом щодо відвідування сесій є Сергій Хлань (23 «прогули» за електронною реєстрацією та 15 за письмовою). Найменш відповідально ставляться до своїх обов’язків депутати від Блоку Петра Порошенко – Іван Вінник (лідер по пропусках сесії за електронною системою – 90 з 176, а за письмовою 61 з 172) та Федір Негой ( лідер за пропуском по даними письмової реєстрації 73 з 172, за даними електронної 40 з 136). Дані Олександра Співаковського / Андрія Гордєєва розподілились відповідно (електронна 33 з 176, письмова 38 з 172 / електронна 51 з 176, письмова 46 з 172). Варто зазначити, що різниця між письмовою реєстрацією та електронною народних депутатів А.Гордєєва, О.Співаковського та С.Хланя у межах 5-13, на відмінну від І. Вінника (-29) та Ф.Негоя (-33).

Щодо відвідувань комітетів депутати виявились більш відповідальними. Так за даними протоколів та стенограм засідань парламентських комітетів, які на момент складання звіту були у наявності, Федір Негой пропустив 4 засідання, Сергій Хлань – 3 засідання, Андрій Гордєєв – 3, Олександр Співаковський – 1, Івану Віннику підтверджено 1 прогул (але 2 протоколи не опубліковані).

За результатами законотворчої діяльності лідером є А. Гордєєв (85 законопроектів).

На другому місці Іван Вінник (80). Далі: Олександр Співаковський (52), Сергій Хлань (47) та Федір Негой з 5 законопроектами.

Якщо говорити про ефективність законотворчої діяльності народних депутатів, то результати дещо інші – Сергій Хлань (32%), Іван Вінник (24%), Олександр Співаковський (23%), Андрій Гордєєв (14%). Цей показник означає скільки законопроектів кожного депутата перетворилися на закони

Окрім того аналіз міждепутатських зв’язків при написанні проектів виявив наявність партнерства між декількома народними депутатами між собою, та між колегами у парламенті. Фактично з листопада 2014 роки ми маємо усталену депутатську групу у вигляді Гордєєва – Хланя – Співаковського. Взаємоподання законів у них на рівні – 32 законопроекти, які вони подали спільно. Значно відстає І.Вінник (8 законопроектів) та майже на узбіччі спільної діяльності депутатів від Херсонської області знаходиться Ф.Негой (2).

Найбільшим індивідуалістом серед херсонських мажоритарщиків виявився Іван Вінник – у середньому процес розробки його законопроектів включав 9 народних депутатів, Олександру Співаковському знадобилось вже 14 співавторів, Андрію Гордєєву 16, Сергію Хланю 17, рекордсменом є Федір Негой з 51 депутатом. Окрім того, народні депутати від Херсонської області вибудували власні авторські колективи, від імені яких переважно і подаються законопроекти. Цікаво, що не враховуючи депутатів від області, там майже не має депутатів від БПП. Так, О. Співаковський переважно бере у співавтори наступних народних депутатів – Кремінь Т. (НФ) – 27, Івченко В. Батьківщина – 11, Кириленко І. (Батьківщина) – 11, Литвин В. (Воля народу) – 11. Сергій Хлань – Кремінь Т. (НФ) – 18, Жолобецький О. – 16 (БПП) Бриченко І.- 11 (НФ) Вадатурский А. 11 (БПП). Андрій Гордєєв, єдиний з херсонців у кого серед лідерів співавторів співфракційників Іщейкін К. БПП – 31, Дубневич Б. (БПП)- 27, Павелко А. (БПП) – 26, Амельченко В. (Рад партія) – 24. Іван Вінник перевагу надає депутатам з Народного фронту – Пашинський С. (НФ) 33, Кривенко В. (НФ) – 15, Чорновол Т. (НФ) – 14, Тимчук Д. (НФ) – 12. Визначити системність та зв’язки на основі 5 законопроектів Ф.Негоє не є можливим.

Моніторинг активності народних депутатів у межах одномандатних округів дозволяє виділити декілька рівнів.

На рівні 5 херсонських народних депутатів стабільно активними є А.Гордєєв, О.Співаковський та С.Хлань.

Вони відвідують округ, епізодично проводять прийом виборців, беруть участь у заходах та роботі органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. Активно застосовують інструменти законотворчості у вирішенні проблем округу, політичній / індивідуальній боротьбі на Херсонщині.

Попри відсутність у публічному просторі, налагоджена система приймалень, роботи помічників дає відчуття суттєвої присутності Ф. Негоя на території 186 округу. Іван Вінник, якщо говорити про активність на рівні округу, фактично став депутатом привидом. На рівні країни він все більше стає публічною особою, але на рівні 184 навіть органи виконавчої влади, які доволі пієтетно відносять до статусу депутатів, розміщують повідомлення про його діяльність з доволі критичними акцентами.

Лідерами роботи у засобах масової інформації є декілька депутатів. Саме про Сергія Хланя найбільше розміщувалось матеріалів у місцевих друкованих та онлайн виданнях. Але лідером по представленню на державному телебаченні є Олександр Співаковський, про якого майже кожного місяця виходить тривала передача «Трибуна депутата». Інші народні обранці від Херсонщини не можуть похвалитись таким представленням на обласному державному телебаченні. Лідером ж національних ЗМІ є Іван Вінник, якому вже понад рік нарощують медійну присутність у топових та відомих національних телепрограмах.

* у звязку з оновленням сайту Верховної ради та надання народними депутатами додаткової інформації у рейтингу можуть відбуватися зміни

Захід здійснюється Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» (виконується Фондом Східна Європа).

За коментарями звертайтеся:Єлігулашвілі Максим, громадський консультант Громадянської мережі ОПОРА у Херсонській області
тел, email: (066)624 40 77, mieligulashvili@gmail.com

http://polit-kherson.info

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН