Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Нова 500-банкнота: чи потрібно українцям шикуватись в черги на обмін

Сьогодні у Херсонському територіальному управління Національного банку України відбувся брифінг, на якому презентували нову 500-банкноту.

Національний банк України 11 квітня цього року ввів у обіг оновлену банкноту номіналом 500 гривень зразка 2015 року з удосконаленою системою захисту. «Ця банкнота продовжує оновлення номінального ряду банкнот зразка 2003-2007 років, робота над яким розпочалася ще у 2012 році у рамках Стратегічної програми з удосконалення організації готівкового обігу в Україні на 2013-2018 роки», – сказав Андрій Граділь, керівник територіального управління в Херсонській області.

Введення в обіг нових 500 гривневих банкнот відбувається в межах планового обсягу виготовлення на 2016 рік. Нові банкноти заміщуватимуть зношені та пошкоджені 500-гривневі банкноти зразка 2006 року, які також перебувають сьогодні в обігу.

«Станом на 01 квітня 2016 року в обігу перебувало 243,5 млн. шт. банкнот номіналом 500 гривень. Банкноти зразка 2006 та 2015 років знаходитимуться в обігу ОДНОЧАСНО. Громадянам НЕ потрібно обмінювати банкноти зразка 2006 року на нові. Вони природно в процесі заміщення зношених банкнот замінять старі п’ятисотки», – запевнив начальник відділу грошового обігу Дмитро Мосьпан.

Основний фактор, що зумовлює необхідність оновлення банкнотного ряду – це посилення їх безпеки. Згідно з європейськими стандартами, грошові знаки потрібно оновлювати з певною періодичністю, щоб мінімізувати або зовсім унеможливити спроби шахраїв підробити банкноти. Нові грошові знаки не тільки змінюють дизайн, а й удосконалюють свою систему захисту.

Ці банкноти мають посилену систему захисту, – говорить Наталя Мальт, провідний спеціаліст відділу грошового обігу територіального управління Нацбанку в Херсонській області. – На банкнотах запроваджено нові елементи захисту для візуального контролю з оптично-змінними ефектами, які перевіряються при зміні кута нахилу банкноти. Це “віконна” (частково введена в товщу паперу) захисна стрічка з яскраво вираженим кінематичним ефектом (спостерігається зміна напрямку руху фонового зображення) і елемент SPARK–зображення, на окремих ділянках якого спостерігаються поступові переходи від одного кольору до іншого» .

Розміри банкноти з удосконаленою системою захисту не змінилися. Кольорова гама теж залишилася майже незмінною. Всі зміни стосувалися дизайну та захисних елементів. Наприклад, портрет Григорія Сковороди, що також майже не зазнав змін, змістився в центр лицьового боку банкноти. Нагадаємо, що першою банкнотою з оновленого ряду стала банкнота номіналом 100 гривень зразка 2014 року, яка була введена в обіг 9 березня 2015 року. Такі банкноти функціонують в обігу разом з банкнотами номіналом 100 гривень зразків 1996 та 2005 років.

Працюючи над оновленням номінального ряду банкнот, Національний банк втілював найсучасніші інноваційні технології як у дизайні, так і у системі захисту. Належний захист є одним із елементів формування довіри населення до національної валюти, що для нас є надзвичайно важливим. Нова система захисту банкнот зразка 2014-2015 років повністю відповідає світовому рівню. Крім того, Національний банк України розробив інноваційну технологію для створення банкнотного паперу.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН