Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Генічеському районі відзначили 72 річницю визволення Арабатської стрілки та Чонгара

В історії нашої держави є дати та події, які ніколи не зітруться з пам’яті  людей. Саме у ці весняні дні ми святкуємо 72 річницю визволення Херсонщини від фашистських загарбників. 11-12 квітня 1944 року  військами 51-ї армії 4-го Українського фронту  населені пункти Стрілківської, Щасливцевської і Чонгарської сільських рад були звільнені від окупантів.

«Ніхто не забутий, ніщо не забуте», – ці слова лунали на урочистому заході, який проходив біля пам’ятного знаку на честь моряків – артилеристів 127-ї батареї Чорноморського флоту, які проявляючи стійкість і мужність, під  командуванням старшого лейтенанта Ковшова Василя Назаровича, у 1941 році зупинили просування фашистських військ в Кримському напрямку.

У архіві Генічеського краєзнавчого музею збереглися спогади командиру роти 101-го окремого  кулеметно – артилерійського батальйону Бачарова, який розповів про запеклі бої на Арабатській Стрільці в квітні 1944 року. Це особлива сторінка в історії не тільки нашого району, а і Херсонської області. Зараз на Сході України йдуть бої і справжні патріоти захищають цілісність нашої держави. Усі ми молимося за те, щоб вони повернулися додому і наступив мир на рідній землі. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять всіх загиблих, а діти поклали квіти до пам’ятного знаку. А коли лунала пісня «Мальви» люди не стримували сліз. Вони згадували про жертви, які несе війна та про героїзм солдатів на полях битв.

Потім відбувся автопробіг «Пам’ять жива».  Машини з українськими прапорами проїхали від Щасливцево до Чонгара.  Саме тут, під натиском 102,169 та 148 окремих кулеметно-артилерійських батальйонів 78 укріпрайону, ворожі війська залишили Херсонську землю. У Чонгарі ветерани війни та праці змогли ознайомитися з архівними матеріалами і фотодокументами, які розповідають про визволення населених пунктів Генічеського району від фашистських загарбників. Виставку підготували працівники краєзнавчого музею та районного архіву. А на вулиці ветеранів чекали діти . Вони вручили поважним гостям маки – символи Перемоги. Під час заходу лунали спогади та  пісні у виконанні колективів Генічеського РБК і Чонгарського СБК.  Учні Чонгарської ЗОШ, за допомогою фотокарток воїнів-визволителів , надали можливість присутнім згадати тих героїв, завдяки мужності яких настала така жадана Перемога. До пам’ятника воїнам – односельцям військові, ветерани, діти, представники влади та громадськості   поклали квіти.

Про  подвиг старшого покоління під час Другої світової війни у цей день  говорили : перший заступник голови Херсонської ОДА Валентина Січова, голова Генічеської РДА Олександр Воробйов, голова районної ради Андрій Євстратов, заслужений ветеран України Олександр Буцьких, голова Щасливцевської сільської ради Віктор Плохушко, виконуючий обов’язки начальника відділу прикордонної служби «Чонгар» Володимир Слободян, секретар ради ветеранів і інвалідів Чонгарської сільської ради Наталія Моісеїнко, голова Чонгарської сільської ради Галина Коваль. Закінчилися урочисті заходи молитвою за мир і спокій в Україні та виносом великого державного прапору під час виконання патріотичної пісні. Після цього мешканців села та гостей пригощали біля польової кухні. Люди спілкувалися , бажали один одному миру, злагоди та добробуту.

Начальник управління культури Херсонської ОДА Світлана Думинська , яка була присутня на святкових заходах, зазначила, що дуже важливо пам’ятати про справжніх героїв та на їх прикладі виховувати патріотів своєї держави. Заходи були підготовлені творчими колективами Генічеського РБК та Щасливцевського СБК.

За інформацією відділу культури Генічеської РДА.

http://vizit.ks.ua

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН