Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Приватизація підприємств суднобудівної галузі України себе не виправдала

Приватизація підприємств суднобудівної галузі України себе не виправдала. Таку думку в кулуарах парламенту висловив Вадим Подберезняк, народний депутат Верховної Ради, який представляє Миколаївську область.

Свою позицію Подберзеняк пояснив на прикладі двох миколаївських підприємств: Чорноморського суднобудівного заводу (належить корпорації “Смарт-холддинг” депутата від “Опозиційного блоку” Вадима Новинського) і заводу “Океан” (до 2012-го року належав все тому ж “Смарт-холдингу”). Обидва підприємства були приватизовані, каже Подберезняк, і в обох випадках інвестор не виконує свої інвестиційні зобов’язання.

“Океан” і Чорноморський суднобудівний завод дійсно приватизовані. Коли їх приватизували, інвестор брав на себе певні зобов’язання. Я вважаю, що потрібно підняти це питання, коли приватизувалися ці підприємства, і вимагати від власників того, щоб вони свої зобов’язання виконали”, – зазначає В. Подберезняк. – Вони повинні були зберегти робочі місця, вони повинні були зберегти цю галузь. Більше того, вони повинні були зберегти соціальну інфраструктуру, яка була навколо цих підприємств. Цього нічого не зроблено”.

Обидва підприємства – одні з головних боржників місцевого і державного бюджету у Миколаївській області, каже Подберезняк. У минулому році тільки через Госпсуд Миколаївської області вдалося стягнути з ЧСЗ більше 3 мільйонів гривень заборгованості по пенсіях. Вже в цьому році ЧСЗ було відключено від водопостачання через майже мільйонної заборгованості.

“Є величезні заборгованості по зарплатах, і на сьогоднішній день, якщо я не помиляюся, по заводу “Океан” величезні заборгованості по зарплаті, які важким тягарем лягають на всю область. Там на сьогоднішній день йде процедура банкрутства і якісь ще тяганини навколо”, – каже В. Подберезняк.

Зазначимо, що в ЗМІ неодноразово з’являлася інформація, що завод “Океан” штучно банкрутують структури “Смарт-холдингу”. У судовому процесі про банкрутство “Океану” був офіційно визнаний борг заводу перед кредитором ТОВ “Консалтинг-Гамма” у 1,5 мільярда гривень, що становить ⅔ від загальної суми кредиторських зобов’язань. Цей борг виник у результаті продажу заводу “Океан” інвестиційних сертифікатів компанії з управління активами “Інвестиційний дім “Мегаполіс”, також близької до “Смарт-холдингу”.

Не так давно, міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич заявив про те, що необхідно реприватизувати ТОВ “Порт Очаків” і Чорноморський суднобудівний завод у Миколаєві, що належить Вадиму Новинському. Підтримує Сенкевича в цьому питанні і Вадим Подберезняк. Якщо Новинський не нормалізує роботу своїх підприємств.

“Якщо вони цього не зроблять, то необхідно приймати рішення в стінах парламенту, або в Кабінеті міністрів, за деякими санкціями до таких власників. Чи може це бути розірванням угоди? Можливо і так”, – резюмував Подберезняк.

Нагадаємо, що 29 березня “Смарт-холдинг” депутата Верховної Ради від “Опозиційного блоку” Вадима Новинського викупив у Фонду державного майна на біржі 9,64% акцій Чорноморського суднобудівного заводу (Миколаїв) за 1,49 млн грн. Угода відбулася з дисконтом майже 90% від початкової вартості, що становила 12,45 млн грн.

http://ua.112.ua

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН