Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Українець, без якого Стів Джобс не створив би свій перший комп’ютер

Травень 2012 року, Вашингтон. Національний зал слави винахідників. Це місце мало подарувати зустріч двох провідних винахідників світу – Стіва Джобса і українця Любомира Романківа.

Українця, без якого світ міг так ніколи і не побачити комп’ютери Apple. Зустрічі не відбулось, бо напередодні засновник корпорації Apple помер. Що ж такого зробив українець?

У 1962 році Любомир Романків працював у всесвітньо відомій компанії IBM і першим у світі розробив магнітні головки, якими можна було записувати інформацію. Над цим же завданням ламали голову ще 9 інших компаній, утім лише вихідець з України мав суттєву перевагу – він один розбирався в хімічній інженерії, електрохімії та металургії.

Спочатку ці головки були завбільшки з квасолину. Та команда Романківа працювала доти, доки їх розмір не зменшився до товщини однієї волосини.

Цей винахід зробив переворот у комп’ютерній індустрії та допоміг здешевити зберігання цифрових даних. Якщо у 79 році збереження 1 гігабайта інформації коштувало півмільйона доларів, то в наші дні – декілька центів.

До чого ж тут Стів Джобс? Розробивши магнітні головки, компанія ІВМ випустила на ринок перші у світі жорсткі диски. Їх якраз і придбала компанія Apple і незабаром презентувала перший настільний комп’ютер. Та магнітними головками винахідливість українця не обмежується. У нього 67 патентів та 150 опублікованих винаходів.

Усі вони пов’язані з комп’ютерними технологіями і сам науковець пояснює їх так: Коли ви вмикаєте комп’ютер, починають працювати 7 моїх патентів, наберете одну букву – це ще 7 патентів. До речі, винахідник із Жовкви вдома принципово не має ком’ютера. Каже, це б забирало увесь вільний час, а в його 84 роки його й так небагато: продовжує роботу над вдосконаленням сонячних батарей.

Звертаючись до молодих працівників, завжди наголошує: “виходьте за рамки і будьте непоступними. Своїм ентузіазмом до праці дивуйте інших”.

uapost.us

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН